ZAPAD U NEVERICI: Turska i Slovenija odbile poslušnost

Predsednik Turske

foto: AP/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da vladi neće predložiti primenu diplomatskih mera solidarnosti sa Velikom Britanijom.

Vlada bi sutra trebalo da raspravlja o slučaju napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solzburi.

Hina podseća da je Slovenija jedna od osam članica Evropske unije koje se nisu odlučile za diplomatske mere kojima bi izrazile solidarnost sa Londonom.

„Za sada mislim da je najpre potrebno raščistiti što se u Solzburiju dogodilo, reč je o vrlo nejasnom i bizarnom slučaju“, kazao je Erjavec novinarima pred redovni sastanak koalicije koja određuje dnevni red za redovnu sednicu vlade.

Podseća se da je Erjavec već početkom ove nedelje kazao da Slovenija za sada ne razmišlja o diplomatskim sankcijama, odnosno simboličnom otkazivanju gostoprimstva jednom ruskom diplomati iz ambasade Rusije u Ljubljani, kao i da međunarodna istraga tek treba da utvrdi šta se dogodilo u Solzburiju.

Navodi se da je Erjavec danas novinarima rekao da on lično ne vidi razlog za takav potez i da ga neće predložiti, ali da će o tome biti vođena rasprava, pa treba da se vidi šta će nakon nje biti zaključeno.

Zbijanje redova: Susret lidera Severne Koreje i Kine poruka je Americi

ERDOGAN POBESNEO: „Nećemo proterivati ruske diplomate samo zato što su to rekli Britanci i Brisel!“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska neće proterati ruske diplomate na osnovu “jedne tvrdnje”.

Kako je preneo AP pisanje turskog dnevnika “Hurijet”, Erdogan je rekao novinarima da samo zato što su pojedine zemlje preduzele korake na osnovu tvrdnje, “mi ne moramo da preduzmemo isti korak”.

Turska vlada je prethodno saopštila da ne planira da sledi politiku NATO i EU saveznika u proterivanju ruskih diplomata.

Više od 25 zemalja, među kojima su SAD i mnoge članice EU, kao i NATO, najavile su da će proterati ukupno više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom zbog napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, za šta London optužuje Moskvu.

Rusija energično negira takve tvrdnje.

Turska ima bliske odnose sa Rusijom, dok su njeni odnosi sa zapadnim zemljama nazadovali, navela je američka novinska agencija.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin)

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAPAD U NEVERICI: Turska i Slovenija odbile poslušnost"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.