ZAPAD zabolela glava zbog nove kineske RAKETE veoma velikog dometa, koja može da JEDRI na visini od 30 kilometara!

Moć

foto: military.china.com

Sa dometom većim od 300 kilometara, mogućnošću da jedri na visini od 30 kilometara, sa većim radarom i boljim senzorima, nova kineska raketa veoma velikog dometa razlog je za glavobolju zapadnih vojnih zvaničnika, piše portal “Popular sajens“.

Ranije tokom meseca, kineski lovac J-16 je ispalio novu veliku hipersoničnu raketu, uspešno uništivši dron sa velikog rastojanja.

[adsenseyu5]

Gledajući fotografije poletanja, nova raketa je duga 5,8 metara, prečnika 33 centimetra. Ima četiri repna krila.

Prema svim podacima i izveštajima, raketa spada u kategoriju vazduh–vazduh veoma velikog dometa (VLRAAM – Very Long Range Anti-Aircraft Missile), sa dometom od preko 300 kilometara.

To znači da ta raketa ima daleko veći domet od bilo kog američkog ili NATO vazduh–vazduh projektila. Osim toga, njen snažni motor će postizati brzinu šest puta veću od brzine zvuka, što će dodatno povećati zonu onemogućenog bekstva (zonu u kojoj meta ne može da izbegne raketu).

Još jedna velika prednost njene veličine je mogućnost da se na nju smesti AESA radar (Active Electronically Scanned), koji je tri do četiri puta veći od radarskih sistema na sličnim projektilima.

[adsenseyu1]

On će omogućiti dodatnu digitalnu prilagodljivost, čime će doprineti većoj efektivnosti protiv dalekih i nevidljivih (stelt) meta. Takođe će biti otporniji na elektronske protivmere, poput ometanja.

Pomoćni senzor je infracrveni, elektro-optički pretraživač koji može da identifikuje i locira mete poput vazdušnih tankera ili kontrolno-radarskih letelica.

[adsenseyu1]

Posebno je zanimljiva mogućnost jedrenja. Nedavno objavljeni izveštaj sa pekinškog Insitituta za kontrolnu i elektronsku tehnologiju utvrdio je da će se srednji deo leta (između lansiranja i prilaženja meti) biti na visini od 30 kilometara.

Letenje u takvoj sredini niskog vazdušnog pritiska i malog otpora će omogućiti raketi da poveća domet. Takođe, jedrenje na velikim brzinama će otežati mogućnost da je neprijateljske letelice ili vazdušna odbrana obore.

[adsenseyu1]

Konačno, velika visina će omogućiti raketi neuobičajeni ugao napada na mete ispod nje, što će smanjiti raspoloživo vreme izbegavanja.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAPAD zabolela glava zbog nove kineske RAKETE veoma velikog dometa, koja može da JEDRI na visini od 30 kilometara!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.