Zapad zaprepašćen: IRAN na korak od NUKLEARNE bombe – VIDEO

Intervju

Hasan Rohani – foto: Tanjug/AP

Tajna iranska arhiva koju su zaplenili izraelski agenti ranije ove godine ukazuje na to da je nuklearni program Teherana bio mnogo napredniji nego što su to mislile zapadne obaveštajne agencije i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), tvrde eksperti koji su ih ispitivali.

Dejvid Olbrajt, fizičar koji vodi Institut za nauku i međunarodnu bezbednost u Vašingtonu kaže da to znači da, ako se Iran povuče iz nuklearnog sporazuma, iz kojeg je već istupila Trampova Amerika, Teheran će već u narednih nekoliko meseci imati u rukama gotovu nuklearnu bombu.

Međutim, Iranu će i dalje biti potrebno da proizvede uranijum od koga može da napravi to oružje. Ukoliko ponovo pokrene centrifuge imaće dovoljno uranijuma za oko sedam do 12 meseci, rekao je Olbrajt.

Stručnjaci kažu da je to što Iran ima sposobnost da sam napravi nuklearna oružja, za razliku od prethodne tvrdnje da ima sposobnost samo da napravi gorivo za njega, iznenađujuće i uznemirujuće otkriće, navodi “Forin polisi“.

“Ta arhiva je puna novih informacija o iranskom nuklearnom programu. Iranci su otišli mnogo dalje nego što su zapadne obaveštajne agencije to shvatale”, rekao je on.

Ta dokumenta koja sadrže više od 100.000 stranica, pokrivaju period od 1999. do 2003. godine. Iako su nuklearni pregovori počeli desetak godina kasnije, oni pokazuju koliko su Vašington i IAEA konstantno potcenjivali činjenicu koliko je Teheran bio blizu bombe.

SAD su izdale saopštenje prema kojem bi Iran mogao za godinu ili dve da izgradi oružje. Informacije iz arhive jasno stavljaju do zananja da su oni to mogli da učine mnogo ranije”, rekao je on.

Mosadovi agenti ukrali su arhivu iz jednog skladišta u Teheranu, krajem januara. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao tada da je to dokaz da je Iran lagao kada je rekao da nikad nije imao program nuklearnog naoružanja.

Zamenik iranskog šefa diplomatije Abas Arakči je tada rekao da je Netanijahuova prezentacija “smišljen šou sa ciljem da se utiče na Trampa ili da je možda koordinisan plan Netanijahua i Trampa c ciljem uništenja nuklearnog sporazuama”.

Tramp je svega nekoliko dana kasnije rekao da se SAD povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma.

U periodu koji je opisan u iranskoj arhivi, aktuelni iranski predsednik Hasan Rohani, koji je kasnije bio jedan od potpisnika nuklearnog sporazuma, bio je savetnik za nacionalnu bezbednost.

Prema rečima Olbrajta i njegovih kolega koji su objavili analizu dela ovih dokumenata, Rohani je bio centralna figura iranskog programa nuklearnog oružja krajem 1990-ih i početkom 2000-ih.

Teško je naći dokaze koji bi pokazali da se njegova podrška nuklearnom oružju ikada završila“, navedeno je u analizi Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost.

Međutim, ovi podaci ne govore o tome da li Iran i dalje poštuje nuklearni sporazum potpisan 2015. godine i mnogi stručnjaci kažu da je Teheran bio veoma voljan da sarađuje u vreme kada se Tramp povukao.

Aleksandra Bel, bivši zvaničnik administracije Obame koja je radila na izveštajima o tome da li Iran ispunjava svoja obećanja, rekla je da, u slučaju da su informacije iz arhive tačne i da je Teheran lagao u prošlosti, njegovo ponašanje treba oceniti prema tome da li se sada pridržava sporazuma.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/ Forin Polisi)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zapad zaprepašćen: IRAN na korak od NUKLEARNE bombe – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.