ZAPADNE SILE sabotiraju sednicu SB o Kosovu

savet

Foto: REUTERS / Eduardo Munoz

Velika Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju Vojske Kosova, preduzetim protivno Rezoluciji 1244 — drže dalje od Saveta bezbednosti UN, pišu Novosti.

Kako prenosi list, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM trebalo je da se u redovnom tromesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington pa je ta tema, situacija na KiM preskočena i u septembru tokom predsedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izveštaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Putin “preslišao” Boltona: Da li su na američkom grbu ostale samo strele?

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAPADNE SILE sabotiraju sednicu SB o Kosovu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.