Zašto velike sile Rusija i SAD pokušavaju da Srbiju pridobiju kao svog partnera?

Ilustracija

Velike sile Rusija i Sjedinjene Američke Države pokušavaju da Srbiju pridobiju kao svog partnera jer je naša pozicija daleko bolja od one koja je bila prethodnih godina i decenija, ocena je analitičara.

Zbog toga, kako ističu, ne čudi što je posle posete SAD na najvišem nivou premijeru Srbije Aleksandru Vučiću brže-bolje stigao poziv i iz Moskve, koju će posetiti krajem meseca.

Iako ne kao u vreme SFRJ, Srbija je ipak važna i jednima i drugima jer je trasa Morava-Vardar i dalje geostrateški značajna, što je pokazala i migrantska kriza, smatra analitičar Ðorđe Vukadinović.

Diplomatski signali

– I Rusima i Amerikancima je bitnije da se ne približimo onom drugom, nego da budemo s njima partneri. Za Amerikance i Zapad Srbija je potencijalno žarište u zaleđini takozvanog novog istočnog fronta. Zato pokušavaju da nas gurnu u NATO, što, s druge strane, nikako ne odgovara Rusima. A kad je o njima reč, oni više na nas gledaju kao na nekog relativno lojalnog političkog partnera koji je odbio da im uvede sankcije. To za njih nije mnogo značajno u ekonomskom smislu, ali jeste u psihološkom – objašnjava Vukadinović i dodaje da čim se približimo jednima, drugi nas lupe po ušima.

– Takođe, čim je Vučić dva puta za kratko vreme bio u Americi, usledio je poziv iz Moskve – naglašava on.

Za bivšeg diplomatu Vladislava Jovanovića ovi diplomatski signali jasan su znak da i Rusi i Amerikanci hoće našu naklonost.

[adsenseyu1]

– Rusiji su u ovom trenutku važni dobri odnosi s nama zbog njenog cilja da se postavi kao sila broj jedan u svetu, a upravo Srbiju hoće kao saveznika na Balkanu. Slična situacija je i sa Amerikancima, koji pak žele da i dalje imaju uticaj u ovom delu Evrope, a Srbiju vide kao partnera na koga može da se računa u budućnost. To, uostalom, pokazuje i poseta premijera Srbije Americi, i to dva puta u kratkom vremenskom periodu, kao i najavljena poseta Rusiji. Žargonskim rečnikom, oni se tuku oko nas – naglasio je Jovanović.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je Srbija mala da bi bila planetarno važna, ali da je, s druge strane, na regionalnom planu situaciju ipak drugačija.

– Zbog celog regiona Balkana i ovog dela Evrope vrlo je važno da upravo Srbija bude promoter mira i stabilnosti – naglasio je Dačić.

Za Dragana Ðukanovića, potpredsednika Centra za spoljnu politiku, imajući u vidu aktuelnu krizu u Ukrajini, ali i migrantsku, položaj Srbije je dodatno ojačan.

Poljuljani odnosi

– Srbija se jasno opredelila za put u EU i dobre odnose s Nemačkom kao ključnim partnerom u Uniji. To je jako važno Rusiji, koja preko nas hoće da povrati poljuljane odnose s Unijom. S druge strane, Amerika je u više navrata rekla da Srbija postaje njen partner na Balkanu, što je važno za regionalnu stabilnost – naglasio je Ðukanović, dok stručnjak za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ističe da je činjenica da su se neki odnosi u svetu promenili.

– Naša neutralnost otvara prostor za neki oblik partnerstva s velikim silama. Jako je važno da dobro iskoristimo ovaj trenutak jer oni uglavnom preko malih zemljama kao što smo mi trguju – mišljenja je Joksimovićeva.

(kurir)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Zašto velike sile Rusija i SAD pokušavaju da Srbiju pridobiju kao svog partnera?"

  1. Bila je njima Srbija vazna u toku raspada SFRJ, pa smo dobili po usima sa obadve strane.Moglo bi se ponoviti, ako nismoi naucili nista iz proslosti, gospodo analiticari iz ,,kabineta,,Pamet je Srbiju davno napustila,nece me iznenaditi da ponovci lekciju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.