Zastrašujuće: U dvorištu američkog UNIVERZITETA otkriveno 7.000 GROBOVA

Istraživanje

foto-ilustracija: pixabay.com

Skoro 7.000 leševa pacijenata nekadašnje psihijatrijske bolnice pronađeno je ispod kampusa Medicinskog centra Univerziteta u Misisipiju, prenosi britanski Dejli Mejl.

Zvaničnici su rekli da su prvi neobeleženi grobovi pronađeni još 2013. godine, tokom renoviranja škole. Tada je pronađeno 66 sanduka u procesu izgradnje puta u kampusu. Naredne godine, dok se radilo na garaži, podzemni radar otkrio je još 3.000 sanduka. Do dana današnjeg procenjuje se da je pronađeno 7.000 grobova, na osam hektara zemljišta ovog kampusa.

[adsenseyu5]

Psihijatrijska bolnica u Misisipiju izgrađena je 1855. godine, sa ciljem da pacijentima poboljša kvalitet života. Treba uzeti u obzir da je reč o ljudima koji su patili od psihijatrijskih oboljenja i koji su uglavnom bili sakrivani i vezivani lancima u zatvorima i na tavanima. Međutim, tada su se u ludnice zatvarali i ljudi za koje je država procenila da mentalno nisu spremni za socijalizaciju – depresivni, lenji, oni koji se previše posvećuju religiji ili politici, pa i oni koji čitaju knjige.

foto: printscreen

 

Iako je gradnja bolnice bila korak u pravom smeru, život pacijenata i dalje je bio prilično brutalan. Većina njih nije zatvarana u bolnicu svojevoljno, pa su bili agresivni i suicidalni. Bolnice su bile prepune i prljave, a osoblje je bilo slabo plaćano, pa su gnev iskaljivali na pacijentima.

Tokom prve dve decenije po otvaranju Misisipijeve psihijatrijske bolnice, jedan od pet pacijenata umirao je unutar zidina ludnice.

[adsenseyu1]

Sada je potrebno sve ostatke iskopati i očuvati ih da bi ih stručnjaci istraživali. No, to će koštati – i to mnogo! Potrebno je tri hiljade dolara za iskopavanje svakog tela, dakle ukupno oko 21 milion dolara!

Nakon najnovijih otkrića, stručnjaci se nadaju da će otvoriti posebnu laboratoriju gde će se izučavati tela, ali i sanduci i odeća, kako bi se prikupile značajne istorijske informacije. Takođe, u planu je i izgradnja memorijalnog centra koji bi odavao počast bivšim pacijentima ove bolnice.

foto: printscreen

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zastrašujuće: U dvorištu američkog UNIVERZITETA otkriveno 7.000 GROBOVA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.