ZBRKA: Španci već 70 godina žive u “pogrešnom vremenu”

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Turisti u Španiji uvek naiđu na neobičan prizor u 22.00 časa kada su restorani uvek puni i služi se večera iako je u to vreme u ostatku Evrope većina kuhinja zatvorena.

Mnogi često misle da je razlog tome mediteranski način života, ali je stvarni razlog malo čudniji pošto se Španci nalaze u “pogrešnoj vremenskoj zoni” i tako je u proteklih 70 godina.

Ilustracija

foto: pixabay.com

Pogledom na geografsku kartu vidi se da je Španija na istoj liniji poput Britanije, Portugala i Maroka i da bi vreme trebalo da meri po Griniču, a ne po centralno-evropskom.

Tokom 1940. godine general Fransisko Franko naredio je pomeranje časovnika za jedan sat napred, u znak solidarnosti sa nacističkom Nemačkom. Međutim, Španci su nastavili da jedu u isto vreme ali pošto je sat pomeren ručali su u 14.00 a ne u 13.00 časova, a večera je služena u 21.00 a ne u 20.00 časova.

Po završetku Drugog svetskog rata, sat nikad nije vraćen ali je 2016. godine španski premijer Marijano Rahoj najavio da Vlada radi na planu da se radni dan završava u 18.00 a ne u 20.00 časova.

Ilustracija

foto: pixabay.com

Jedan od bitnijih elemenata plana je i razmatranja mogućnosti prelaska sa centralnoevropskog na računanje vremena po Griniču, ali to je izazvalo žučne diskusije širom Španije.

Pošto je 60 minuta iza tačne vremenske zone to znači da u Španiji Sunce izlazi kasnije i isto tako zalazi zbog čega su čuvena duga predvečerja i zalasci u turističkim zonama.

Regionalne vlasti na Balearskim ostrvima, koja obuhvataju Majorku, Menjorku i Ibicu, protiv su vraćanja na merenje vremena po Griniču, ali ostatak Španije zbog pogrešnog merenja vremena suočava se sa nedostatkom sna i smanjenjem produktivnosti.

U Španiji radni dan počinje u 9.00 časova i posle dva sata pauze između 14.00 i 16.00 časova radnici se vraćaju na posao i rade do 20.00 časova.

Ilustracija

foto: pixabay.com

Kasni radni sati primoravaju Špance da društveni život vode u kasnijim satima.

Udarni termini na španskim televizijama su oko 22.30 časova.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna)

Budite prvi sa komentarom na članku "ZBRKA: Španci već 70 godina žive u “pogrešnom vremenu”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.