ZELANDIJA – Otkriven “skriveni” kontinent: “Nekad previdimo očigledne stvari”

skriveni

Foto: Geosociety.org

Tim naučnika otkrio je “skriveni kontinent” Zelandiju u Pacifiku, koji je “zakačen” za Novi Zeland i čija je površina najvećim delom ispod površine vode.

Kako je navedeno u istraživanju koje je objavilo Geološko društvo Amerike, Novi Zeland i Nova Kaledonija su deo velikog kontinenta površine 4,9 miliona kvadratnih kilometara, koji je potpuno odvojen od Australije.

[adsenseyu5]

Ta oblast, čijih se 94 odsto površine nalazi ispod vode, otkrivena je pomoću satelitskih podataka i tehnologije mape gravitacije.

“Naučni značaj klasifikovanja Zelandije kao kontinenta je više od pukog dodavanja imena na listu. To što jedan kontinent može da bude potopljen, a da i dalje nije fragmentisan ukazuje na interesantnu geodinamiku i daje novi uvid u istraživanje spajanja i razdvajanja kontinentalnih ploča”, navodi se.

Tim naučnika smatra da bi Zelandiju sada trebalo posmatrati kao odvojeni kontinent, odnosno da bi trebalo odbaciti raniju teoriju po kojoj ta oblast predstavlja skup kontinentalnih ostrva i fragmenata.

[adsenseyu1]

“Bazirano na nizu geoloških i geofizičkih dokaza, posebno onih koji su prikupljeni u poslednje dve decenije, mi smatramo da Zelandija nije skup delimično potopljenih kontinentalnih fragmenata, već koherentan kontinent površine 4,9 miliona kvadratnih kilometara”, navodi se.

Kako geolozi računaju Evropu i Aziju kao jednu kontinentalnu celinu, Evroaziju, Zelandija predstavlja sedmo ime na listi.

Kako prenosi Raša tudej, Zelandija je veličine Indije, “debljine” od deset do 30 kilometara i odvojila se od Antarktika pre 100 miliona godina, a zatim od Australije pre 80 miliona godina.

[adsenseyu1]

Istraživači navode da nije u pitanju “otkriće” već novo “poimanje”.

“Zelandija pokazuje da velike i očigledne stvari u prirodnim naukama lako mogu da se preskoče”, navode naučnici.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZELANDIJA – Otkriven “skriveni” kontinent: “Nekad previdimo očigledne stvari”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.