Želite da se zaposlite u Švajcarskoj? Evo šta vas čeka!

Evo kako da se zaposlite

U konkurenciji sa građanima EU najveće šanse za zaposlenje imaće oni čije je zanimanje deficitarno – lekari i informatičari, a zapravo za bilo koji posao mogu da konkurišu oni koji imaju najmanje dve godine radnog iskustva i dobro znaju nemački i francuski jezik.

Svakako je dobar podsticaj to što je prosečna neto mesečna plata po stanovniku u Švajcarskoj oko 5.300 evra, a među najtraženijima su: medicinske sestre (oko 5.000 evra), lekari (od 10.000 evra), mašinski inženjeri (oko 6.500 evra), električari (4.000 evra), vozači (5.000 evra), finansijski stručnjaci (9.000 evra), kuvari i konobari (3.500 evra), frizeri (8.000 evra).

Što se, pak, troškova života tiče, iznajmljivanje jednosobnog stana u Švajcarskoj košta oko 1.500 evra, hleb je 2,5 evra, mleko 1,4 evra, 12 jaja su oko 5 evra, a autobuska karta – 3,3 evra.

Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom.

Podnošenje zahteva plaća se 36 evra u gotovini, a novac se ne vraća u slučaju da zahtev za vizu bude odbijen.

Iz zemalja van EU na tržište rada u Švajcarskoj prihvata se ograničen broj radnika, isključivo ako su njihove veštine hitno potrebne i ako su dobro kvalifikovani.

Zavisno od kantona koji je nadležan za ocenjivanje zahteva, zahtevi se podnose agenciji za migraciju datog kantona. Zahtevi koje odobri kanton predaju se Federalnoj kancelariji za migracije na konačno odobravanje.

Za dobijanje radne vize, potom, potrebno vam je još nekoliko meseci.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Želite da se zaposlite u Švajcarskoj? Evo šta vas čeka!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.