ZVANIČNI PEKING UPOZORIO AMERIKANCE: Spremni smo za rat!

zastava

foto: pixabay.com

ZVANIČNI Peking sve manje se libi da svojim kritičarima sa Zapada pokazuje i „zube“ i „mišiće“.

Kinesko Ministarstvo odbrane upozorilo je danas i Amerikance i vlasti u Tajpehu da je Kina spremna i za rat ukoliko se neko drzne da pokuša da odvoji Tajvan od matice“.

Istovremeno je optužilo SAD za podrivanje globalne stabilnosti i osudilo prodaju američkog oružja ostrvu koje Peking smatra neotuđivim delom svoje teritorije.

Pentagon je početkom jula objavio da je Stejt departman dozvolio prodaju oružja Tajvanu, a u arsenalu vrednom oko 2,2 milijarde dolara nalaze se i tenkovi i rakete „Stinger“.

Kina je upozorila da će uvesti sankcije protiv kompanija iz SAD koje budu uključene taj posao.

Kina je danas posovetovala `spoljnim snagama` – imajući u vidu pre svega Veliku Britaniju – da „začepe usta i ne mešaju se u politički proces u Honkongu“.

Zvanični govornik njene diplomatije Hua Čunjin dodano je precizirao i naglasio:

Evropska unija sprema Americi odmazdu “tešku” 40 milijardi dolara

„Naša pozicija po tom pitanju je veoma, veoma jasna. Protiv smo bilo čijeg mešanja u stvari Hongkonga. Zato očekujemo da takvi što pre zapuše usta i prekinu sa mešanjem“.

Minule nedelje je protest u Hongkongu okupio oko 30.000 ljudi, a strani posmatrači procenjuju da će Peking pooštriti kontrolu nad njim ako se demonstracije nastave.

Verovatno nije slučajno što Peking „zateže uže“ i prema Vašingtonu i prema Londonu u vreme objavljivanja svoje „Bele knjige o nacionalnoj odbrani Kine u novoj eposi“.

U tom dokumentu se podvlači da će Kina „svim sredstvima braniti svoj nacionalni suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost“.

Za svoje osnovne ciljeve Kina je proglasila „odvraćanje (agresora) i suprotstavaljanje svakoj agresiji… onemogućavanje `nezavisnosti Tajvana`, gušenje separatističkih pokreta i njihovih projekata poput `Nezavisnog Tibeta` i `Istočnog Turkestana`. Fundamentalni značaj ima i obezbeđivanje interesa zemlje na morima“.

          

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ZVANIČNI PEKING UPOZORIO AMERIKANCE: Spremni smo za rat!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.