Zvao se Mansa Musa: Njegovo bogatstvo procenjuje se na današnjih 400.000.000.000 dolara

Blago

foto-ilustracija: pixabay.com

Neto bogatstvo direktora Amazona Džefa Bezosa se prošlog petka povećalo na 100 milijardi dolara, što je prvi put u modernoj istoriji da neka osoba ima toliku količinu novca.

Međutim, njegovo bogatstvo je daleko manje od onog koje je u svoje vreme imao najbogatije čovek svih vremena. U pitanju je afrički kralj Musa Kaita I, prenosi Independent.

Njegovo bogatstvo je bilo toliko da je Džejkob Davidson za Time napisao: “Prosto je nemoguće da se utvrdi tačna cifra njegovog bogatstva“.

[adsenseyu5]

On je vladao Malijem između 1312. i 1337. Zapamćen je po njegovom bajkovitom hodočašću u Meku i po brojnim stipendijama koje je podelio. Musa je bio prosvećeni musliman.

Veliku pažnju je poklanjao školovanju muslimana, pa su se od njegovih stipendija školovali učenici iz čitavog muslimanskog sveta na Univerzitetu Sankore u Timbuktuu. Njegova zemlja je bila bogata prirodnim resursima, a posebno zlatom. U to doba je u Maliju bilo gotovo polovina rezervi svetskog zlata, prenosi Independent.

Musa Keita je došao na vlast 1312. godine. Kada je krunisan dobio je ime Mansa što znači kralj. U to vreme je Evropa prolazila kroz građanske ratove, a mnoga afrička kraljevstva su napredovala.

Mansa Musa, vladar Malijskog carstva, najbogatiji čovek u istoriji – foto: Wikipedia Commons/Abraham Cresques of Mallorca

Mansa Musa je bio pranećak osnivača Imperije Mali, Sundiata Keita.

Dok je bio na vlasti on je prošio granice svoje imperije. Pripojio je svojoj zemlji grad Timbuktu i ponovo je uspostavio vlast nad Gaoom. Njegova imperija je bila stvarno ogromna.

[adsenseyu1]

Njegovo zlato, izazvalo je pažnju celog sveta, i islamskog i hršćanskog. Njegovo bogatstvo procenjuje se na današnjih 400 milijardi dolara, što ga stavlja na prvo mesto najbogatijih ljudi na svetu ikada do sada.

foto: AP/Tanjug

Kada je prošao kroz Kairo u julu 1324. godine, sa preko 500 robova i kamila prepunih zlata koje je podelio i potrošio, svet je potresla tolika inflacija da je bilo potrebno preko 10 godina da se oporavi.

Gradio je škole, džamije i univerzitete, a materijalno bogatstvo mu nije posebno značilo.

Prema arapskom istoričaru al-Umariju, Musa je bio toliko plemenit da je ostao bez novca, pa je uzeo kredit kako bi mogao da se vrati kući.

Nakon 25 godina vladavine, umro je 1337. godine. Nasledio ga je sin Maghan I.

(Skandalozno.rs, telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zvao se Mansa Musa: Njegovo bogatstvo procenjuje se na današnjih 400.000.000.000 dolara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.