Advokat Lukić: Tri moždana udara su uništili više od pola mozga Ratka Mladića!

Suđenje

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, dosad je pretrpeo tri moždana udara i izgoreo mu je, između ostalog, i centar za kontrolu emocija, otkrio je njegov advokat Branko Lukić u intervjuu za novi broj NEWSWEEKA.

– Kako su lekari u Holandiji našli, više od polovine mozga mu nije u funkciji zbog tih moždanih udara. Njegove reakcije su najviše uslovljene time što on nema centar za kontrolu emocija, tako da i dobro i loše može da ga izbaci iz balansa – kazao je Lukić:

– I onda, čak i kad sluša nešto dobro, njegova reakcija, s obzirom na to da je burna, nailazi na vrlo loš prijem kod sudskog veća i ponekad biva za to i kažnjen, izbačen iz sudnice, upozoravan. Ali to je stvarno nešto što je objektivno uslovljeno bolešću, a ne zla namera ili nepoštovanje bilo koga.

Lukić otkriva da Mladić najpre nije ni bio svestan da ne može da kontroliše emocije, zbog čega je bilo teško raditi s njim.

– Onda je on od mene tražio: „Daj, čoveče, da me neko pregleda, jer nisam ono što sam bio.“ Video je da nešto nije u redu, a kasnije je to ustanovljeno lekarskim pregledom.

Ljiljana Bulatović, Mladićev biograf, kaže za Kurir da je on sva tri moždana udara doživeo pre odlaska u Hag, i to pred kraj rata u BiH 1995, a zatim i 1999. i 2006. To je ostavilo posledice na njegovo zdravlje.

[adsenseyu1]

– Kad su ga uhapsili, bilo je jasno da ima promenjeno ponašanje i da je ruiniran. Očekivali smo da će se odmah ustanoviti njegovo zdravstveno stanje i pružiti mu lečenje, ali to se nije desilo. Inače, kad je uhapšen, na razgovoru s Mladićem bili su Slavica Đukić Dejanović i Zoran Stanković, koji su i lekari, ali nije bilo nikakve reakcije s njihove strane. Tad počinje Mladićeva golgota – kaže Bulatovićeva za NEWSWEEK.

Ona dodaje da Hag nije razumeo da je jedino rešenje bilo da se on hitno smesti u bolnicu i adekvatno leči:

– Nedavno su ga pregledali lekari iz Rusije, koje su jedva pustili. Smatram da bi Mladić najbolje lečenje dobio u toj zemlji.

Vojislav Šešelj
NESPOSOBAN JE ZA SUĐENJE

Lider SRS Vojislav Šešelj, koji je nedavno pušten iz Haga da bi se lečio, kaže da su moždani udari ostavili veoma teške posledice na Mladićev mozak.
– On se malo, ali ne i potpuno, fizički oporavio. Međutim, njegovo psihičko stanje je veoma loše, te nije u stanju da prati suđenje. Nijedan normalan sud u nekoj civilizovanoj zemlji njemu ne bi sudio, već bi povukao optužnicu. On ne može da prati svoj proces i tako je od početka – kaže Šešelj.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Advokat Lukić: Tri moždana udara su uništili više od pola mozga Ratka Mladića!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.