ALARMANTNO: Voda za piće je neispravna u 38 od 45 opština u VOJVODINI, evo gde je NAJGORE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Voda koja ne odgovara pravilniku o kvalitetu vode za piće i koja bi trebalo da bude zabranjena za piće teče kroz slavine sa kojih pije gotovo 800.000 Vojvođana, odnosno neispravna je u 38 od 45 opština pokrajine.

Potpuno mikrobiološki neispravnu vodu piju građani Srbobrana, Kikinde, Bačkog Petrovca, Titela, Bača, Ade, Sečnja, Novog Bečeja, Nove Crnje ili Plandišta.

[adsenseyu5]

Profesor Božo Dalmacija sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu kažu da su izvorišta vode u Vojvodini zagađena arsenom i boratom koji su opasni po zdravlje.

– Tu su i povećani uticaji natrijuma, mangana, gvožđa, koji nisu opasni po zdravlje.

Od oko 400 naselja u Vojvodini, svega 18 ima ugrađena postrojenja za pripremu vode, od kojih neka nisu adekvatna – kaže Dalmacija za „Blic“.

On dodaje da je problem i neispravnost vodovodne mreže, koja je izgrađena odavno.

Jedna od najzagađenijih voda teče zrenjaninskim vodovodom, a u tom gradu voda je zabranjena za piće još od 2004. godine, pa tako oko 80.000 ljudi nema pijaću vodu.

Zrenjanin je jedini grad u Vojvodini koji je počeo gradnju prečistača vode, ali iako je ugovor potpisan još u februaru 2015. godine i rok za završetak radova nekoliko puta odlagan, fabrike za prečišćavanje još uvek nema.

[adsenseyu1]

Konzorcijum privatnih investitora na čijem čelu je italijanski „Zilio“ nije mogao da dobije garancije od zrenjaninskog „Vodovoda“ da će prerađena voda biti i plaćena, a letos je za plaćanje garancije dala vlada Srbije.

Gradnja postrojenja za prečišćavanje je ponovo krenula, a u „Vodovodu“ očekuju da građani čistu vodu probaju krajem februara.

– Investitori kažu da će građevinski radovi trajati dva i po meseca, nakon toga oprema treba da se montira i postoji rok od mesec dana za testiranje.

Osamdeset odsto opreme za prečišćavanje stiglo je iz inostranstva i mi očekujemo da će oni uspeti da prečiste zrenjaninsku vodu- kaže Siniša Gajin iz zrenjaninskog „Vodovoda“.

Sa korišćenjem neispravne vode za piće suočeni su i građani Maglića, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Subotice, Sombora, Šida.

Među onima koji nemaju problema sa pijaćom vodom su delom Sremci, voda je dobra u Južnom Banatu, a jednu od najboljih češmuša u Vojvodini piju Novosađani.

[adsenseyu1]

– Možemo slobodno reći da Novosađani piju najkvalitetniju vodu, za razliku od nekih drugih, naša voda je u potpunosti u skladu sa pravilnikom. Ove godine završena je i dogradnja fabrike vode što će doprineti da Novosađani piju još čistiju vodu- kaže Borislava Pejanović iz novosadskog „Vodovoda“.

Da bi u svim mestima u Vojvodini građani imali potpuno ispravnu vodu procenjuje se da je potrebno uložiti 700 miliona evra, a da bi svi dobili dobru vodu trebalo bi 20 godina.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ALARMANTNO: Voda za piće je neispravna u 38 od 45 opština u VOJVODINI, evo gde je NAJGORE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.