Aleksandar Vučić: Ako ja, kao premijer, podnesem ostavku, izbora mora da bude!

Intervju

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluku o raspisivanju izbora neće donositi rukovodeći se stavovima predsednika države ili potpredsednika vlade, kao ni interesima Srpske napredne stranke, već interesima države.

– To da li će neko da podržava ili ne podržava održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ne znači ništa jer ako ja, kao premijer, podnesem ostavku, izbora mora da bude – rekao je Vučić novinarima u Jagodini, gde je prisustvovao svačanom otvaranju italijanske fabrike “Vibak”, upitan da prokomentariše stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji smatra da izbori sada nisu potrebni.

Vučić je rekao da Nikolić, kao i lider socijalista i potpredsednik vlade Ivica Dačić mogu da imaju svoje stavove, ali da bi voleo da su mu to rekli u četiri oka, a ne po novinama.

Kosovo verovatno na dnevnom redu, a mi ćemo se boriti

Premijer je rekao danas i da će, kako sad stvari stoje, na dnevnom redu Izvršnog saveta Unesko biti učlanjenje Kosova u tu međunarodnu organizaciju i da nam šanse da se to ne desi nisu velike, ali da ćemo se boriti.

– U stalnoj konferenciji Unesko šanse nisu velike, ali ih ima, borićemo se do poslednje kapi znoja i nećemo kriti svoje razočaranje ponašanjem naših velikih prijatelja. Time sam vam sve rekao – rekao je Vučić novinarima u Jagodini.

Kako je rakoa, mi nikome ništa ne otimamo, a nama to ni Turci nisu uspeli vekovima da otmu, “pa sada nek izvole”.

[adsenseyu1]

– Za Dačića znam od ranije, dobro je da sad znamo i da smo videli, a Vladu Srbije vodim ja i moja je obaveza da radim vredno, naporno i teško. Ako je to nemoguće i stalno se postavljaju besmislene primedbe, postavlja se pitanje kako dalje –  rekao je Vučić.

On je dodao da te “besmislice” uključuju priču o stotinama mrtvih u Obrenovcu i spaljivanju leševa u visokoj peći u Lazarevcu koja inače ne postoji.

Vučić je rekao da, sa druge strane, postoji objektivan problem, zato što bi raspisivanje izbora za pet do šest meseci pomerilo važna pitanja na koje je potrebno dati odgovor, uključujući reformu Srbijagasa, preduzeća u restrukturiranju…

– Imamo snažne razloge i za i protiv, rukovodiću se državnim interesima, a ne partijskim. Da se rukovodim partijskim interesima SNS, izbori bi bili odmah, jer je SNS na istorijskom maksimumu, ali to me sigurno neće rukovoditi, već interes države – rekao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas i da su evropske integracije put Srbije, ali da Srbija ne može sa oduševljenjem prihvatiti svaki potez EU.

– Od mene nećete čuti da Srbija ima drugo mesto od puta ka EU, to je naš put, ali nemojte da tražite da pokazujem oduševljenje za svaki njihov potez, kao što je recimo ovo oko Uneska. Volim ja zastavu EU, Italije, ali najviše volim zastavu Srbije i o tome moraju da vode računa naši evropski i svi drugi partneri – rekao je Vučić na otvaranju italijanske fabrike “Vibak” u Jagodini.

[adsenseyu1]

Neću učestvovati u gaženju srpske zastave

Premijer je poručio da, ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, on u tome neće učestvovati i da je onda vreme za izbore.

– Ja nemam pravo da menjam pravac Republike Srbije i neću to da radim. Ako budem video da se postavljaju nemogući uslovi, koje Srbija ne može da ispuni, jer bi time morala da zgazi svoju zastavu, u tome neću da učestvujem i onda je vreme za izbore – rekao je Vučić i dodao da je u tom slučaju “vreme za neke druge ljude, da pobede sa drugim platformama”.

Vučić je naglasio da je podršku naroda dobio na politici evropskih integracija, da je Srbija marljivo i vredno radila, da očekuje zbog toga otvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine, i naglasio da on tu svoju politiku neće menjati.

On je povodom platforme u 36 tačaka za pregovaračko poglavlje 35 koje se bavi pitanjem Kosova i Metohije i u kojoj se nalaze uslovi koje Srbija ne može da ispuni, rekao da će o tome razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Nemačkom i SAD, zemljama koje su, kako je rekao, uticale na različite načine i i dalje utiču na to kako će ta platforma izgledati.

Upitan da li je u svojoj ranijoj izjavi povodom platforme zapravo najavio održavanje referenduma, on je rekao da se nikada nije krio iza referenduma, iako nekada i to mora da se uradi. Ali, dodoa je, ukoliko uslovi budu nemogući, nije vreme za referendum, već izbore.

Nema ekonomskih, već političkih problema

Vučić je rekao da za Srbiju ekonomska situacija ne predstavlja problem, već da ga najviše plaše politički problemi koje drugi izazivaju.

Premijer kaže da je Srbija mnogo uložila u reginalnu stablinost, bezbroj puta prećutala onima koji su je provocirali, ali da nije dozvolila ponižavanje, ni u slučaju Hrvatske, ni po pitanju rezolucije u Ujedinjenim nacijama o Srebrenici.

– To što smo bezbroj puta prećutali, to je ne zato što smo slabi, već zato što smo želeli da našim komšijama i evropskim prijateljima pružimo šansu da još jednom sagledaju stvari, da nas vide iz boljeg ugla – rekao je Vučić.

(tanjug)

1 komentar na "Aleksandar Vučić: Ako ja, kao premijer, podnesem ostavku, izbora mora da bude!"

  1. ajde bre ne cedi nas idi

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.