Aleksandar VUČIĆ: Srbija se neće mešati u ulazak Crne Gore u NATO

Intervju

foto: nadlanu.com

Srbija se nikada neće mešati u unutrašnja pitanje Crne Gore, izjavio je srpski premijer Aleksandar Vučić, i ocenio da ulazak Crne Gore u NATO ne može loše uticati na odnose dve države, niti na odnose u regionu.

“Srbija se neće priključivati nijednom vojnom savezu, a Crna Gora je dobila poziv za NATO i želi da uđe u Alijansu”, konstatovao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, i “ima dobre bilateralne odnose sa Crnom Gorom, koje želimo da unapređujemo”.

On je istakao da “Srbija ostaje vojno neutralna i da nastavlja saradnju sa Rusijom, a da ipak Evropska unija ostaje cilj”. Srpski premijer objašnjava da je pred regionom, koji se suočava i sa migrantskom krizom, teška godina i u ekonomskom i u političkom smislu.

“Kada je region u pitanju, moram ukazati na problem narastajućih nacionalizama na Balkanu, koji se prećutkuju. Činjenica je da se to može osetiti svuda u regionu i samo politički slep čovek može se praviti da to ne vidi”, rekao je Vučić.

On je takođe ukazao da sve zemlje regiona teže članstvu u EU i preduzimaju teške korake kako bi joj se približili, ali da je EU u isto vreme “izgubila magičnu moć koju je imala”.

“Želimo da postanemo deo EU i posvećeni smo tome, ali to više nije veliki san kakav je bio u prošlosti. Moramo još mnogo toga da uradimo, pre svega u pravosuđu, borbi protiv korupcije i kriminala i za to nam je potrebna podrška EBRD-a i EU.

U međuvremenu, međutim, mi idemo dalje, svi s namerom da budemo deo EU”, rekao je Vučić.

(Tanjug/Pobjeda)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Aleksandar VUČIĆ: Srbija se neće mešati u ulazak Crne Gore u NATO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.