Aleksinac: Moju bebu su ubili na porođaju!

Užas u Aleksincu

Dve babice su mi legle na stomak i pritiskale da bih se na silu porodila. Kada je izvučena, beba je imala hematome po glavi, plav vrat i modrice po telu. Ja sam bila polumrtva.

Vikali su da me gube i dali mi kiseonik. Nekoliko puta sam gubila svest. Bilo je stravično! – jecajući priča Tamara Stanković (21) iz sela Bovan kod Aleksinca, čija je beba umrla četrdeset minuta po rođenju.

Muž Nikola: Naterali su me da vidim mrtvu bebu jer je to, navodno, po zakonuMuž Nikola: Naterali su me da vidim mrtvu bebu jer je to, navodno, po zakonu

Na indukciji 22 sata

Drama se odigrala 3. oktobra ujutro, nešto posle četiri sata, na Ginekološko-akušerskoj klinici u Aleksincu.
– Prethodno su Tamaru 22 sata držali na indukciji. A onda su joj na silu probušili vodenjak. Izmrcvarili su i nju i bebu. Sat posle porođaja su mi pokazali mrtvu bebu. Bio je dečak, težak 3,390 kilograma i dug 54 centimetra. Nisam mogao da gledam, ali su me naterali! Insistirali su na tome jer je to, navodno, po zakonu – govori Nikola (26), dok čvrsto steže suprugu za ruku.

Tamara je bila devet meseci pod nadzorom aleksinačkih lekara i lekara specijaliste iz niške poliklinike „Poligin“. Svi su tvrdili da se trudnoća normalno odvijala. Nesrećni roditelji su i dalje u šoku. Baš kao i Tamarin otac Nenad Vasić (46) iz Aleksinca:

Ovo je zločin!

– Ovo je zločin! Ubistvo tek rođenog deteta! Ako nisu bili spremni, zašto su počeli porođaj bez anesteziologa i pedijatra, koje su posle hitno zvali da pomognu bebi. Kažu da im sala nije bila spremna da pribegnu carskom rezu! Ko je za to odgovoran?! Pre mesec dana umrla im je još jedna beba na porođaju iz Jošaničke Banje kod Sokobanje. Zašto ne šalju porodilje u Niš ili Beograd ako nemaju opremu i kadrove?!

Odmah nakon tragičnog događaja naređena je obdukcija bebe. Rezultati se još čekaju.

 Dr Goran DželadinovićDr Goran Dželadinović

Dr Dželadinović
PROVERAVAMO ŠTA SE DESILO

Nenad je odmah obavestio Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde, a podneo je i krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.
– Iz Ministarstva zdravstva su munjevito reagovali. Bila je i doktorka iz zdravstvene inspekcije. Ovo je stravična tragedija i ja sam odmah naredio da se izvrši kontrola za proveru stručnog rada te ekipe – kaže dr Goran Dželadinović, ginekolog i direktor Opšte bolnice u Aleksincu:
– Ne sumnjam u stručnost našeg osoblja, ali želim da pravda bude zadovoljena. Godišnje imamo 400 porođaja, a smrtnost je samo jedna beba. Ta beba iz Jošanice koja se pominje rođena je sa težinom od 600 grama i sve je jasno.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Aleksinac: Moju bebu su ubili na porođaju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.