Američka ambasada: Kosovo i Srbija ne mogu da menjaju granice kako oni hoće!

Razgraničenje

Mapa Kosova – foto: Kosovaonline.info

Američka ambasada na Kosovu je povodom najava promene odnosno korekcije granica između Kosova i Srbije ocenila da je ostavila u rukama dve države da postignu sporazum ali da ni Kosovo ni Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja.

U odgovoru na pitanje portala Gazeta Ekspres, ambasada je iznela stav u vezi sa poslednjim izjavama političkih lidera oko promene odnosno korekcije granica u kojem ističe da sporazum mora da bude održiv i da ne stvara nove tenzije na Balkanu.

– Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu – kaže se u odgovoru ambasade SAD.

Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država, precizira američka ambasada.

– Mi ćemo ozbiljno i sa mnogo pažnje i posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja – kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Takođe ističu da će pustiti strane da se dogovore ali da će o svakom delu konačnog sporazum između Kosova i Srbije dati svoj stav.

– Mi pozivamo strane da uzmu u svoje ruke ceo proces, da smanje negativnu retoriku i da zajedno i konstruktivno rade. U tom smislu ne želimo da budemo deo javne rasprave oko hipotetičkih elemenata rešenja koje može proizaći iz pregovora – kažu iz američke ambasade.

Protiv promene ili korekcije granica su se ranije izjasnili nemačka kancelarka Angela Merkel i ambasador Velike Britanije na Kosovu  Rori O’Konel.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Američka ambasada: Kosovo i Srbija ne mogu da menjaju granice kako oni hoće!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.