AMERIKA podržava izbor Albanca Talata DŽAFERIJA za predsednika makedonskog parlamenta!

nemiri

foto: Tanjug/AP

SAD podržavaju izbor predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija i spremne su sa njim da sarađuju, a naredni korak treba da bude formiranje reformske vlade, izjavio je danas u Skoplju američki zvaničnik Brajan Hojt Li, navodeći da SAD snažno podržavaju Makedoniju na evropskom putu.

Posle sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka i predsednikom Ðorđem Ivanovim, tokom protekla dva dana, Hojt Ji je novinarima ispred američke rezidencije rekao da je zadovoljan konstruktivnim razgovorima koje je imao.

Pročitajte još i ovo:

UDARNA VEST: Đorđe Ivanov se direktno suprotstavio Americi!

Ji je pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

Hojt Ji je rekao da je srećan što su interesi i politika Makedonije i dalje usmereni ka evropskim integracijama, te da je to zemlja razvijene demokratije.

[adsenseyu5]

– Radujemo se saradnji sa svima u ostvarivanju tog cilja. Nedavni put Makedonije nije bio baš uspešan, posebno u poslednje dve godine. Makedonski političari nisu uspeli da formiraju novu vladu od decembra, a to nije dobro za građane – rekao je on.

Amerika, rekao je Ji, osuđuje nasilje koje se dogodilo u zgradi parlamenta prošle nedelje i traži da se odgovorni privedu pravdi.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov – foto: AP/Tanjug

– Mi pozivamo političke lidere da pronađu rešenje za izlaz iz ove situacije. A to je da parlamentarna većina predloži formiranje vlade – rekao je funkcionera američkog Stejt dipartmenta.

Ji je pozvao predstavnike političkih partija na dijalog, ali i predstavnike civilnost društva, pa i svih drugih zaintresovanih, da im se, kako je rekao, priključe u iznalaženju najboljih rešenja.

[adsenseyu1]

Izrazivši zabrinutost zbog toga što politički lideri nisu uspeli da formiraju vladu, koju bi, kako je rekao, priznala cela međunarodna zajednica, Hojt Ji je kazao da još više zabrinjavaju incidenti koji su se dogodili u zgradi parlamenta.

– Još više zabrinjava nasilje u parlamentu kada je deo poslanika kukavički napao druge poslanike samo zato što su izabrali novog predsednika – rekao je Ji.

Brajan Hojt Li  printskrin: Youtube/FTV

On je naveo da je sada važno da sada politički lideri shvate svu ozbiljnost situacije i nađu način da većina u parlamentu izabere vladu.

[adsenseyu1]

– Mi smatramo da je važno da zemlja bude jedinstvena u tome i da parlament izabere vladu koja će raditi na reformama – kazao je američki zvaničnik.

On je izrazio žaljenje što je napredak Makedonije zbog političke krize bio u zastoju, ali je pružio uveravanje da SAD ostaje posvećena integraciji Makedonije i, kako je rekao, ne samo Makedonije već celog Zapadnog Balkana u EU.

Podsetio je da je od decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora prošlo dosta vremena, da Makedonija nema vladu, te da su ti izbori održani uz saglasnost svih političkih stranaka.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "AMERIKA podržava izbor Albanca Talata DŽAFERIJA za predsednika makedonskog parlamenta!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.