Amerika: Protivimo se razmeni teritorija između Kosova i Srbije

Kosovo

Priština – foto: Wikipedia

Tema podele Kosova poslednjih dana se ponovo pojavila u medijima, a izvori tvrde da se tom idejom bave kosovski zvaničnici. Iz SAD poručuju da to nije opcija.

Američka ambasada u Prištini je saopštila da se protivi ideji “razmene teritorije između Kosova i Srbije“.

Kako prenosi prištinska “Gazeta ekspres“, SAD smatraju da bi to stvorilo više novih problema nego što bi rešilo postojećih.

Ipak, u saopštenju se navodi da o toj “inicijativi govore i kosovski lideri“, što ide u prilog medijskim navodima da je o tome u nekoliko navrata sa stranim zvaničnicima razgovarao kosovski predsednik Hašim Tači.

Advertisement

Gazeta” piše da je prošle nedelje dobila saznanja da su “kosovski lideri umešani u novu političku avanturu u kojoj traže podelu Kosova, ubrzo nakon što su propali pokušaji da blokiraju osnivanje Specijalnog suda”.

“Ipak, američka ambasada je jasno stavila do znanja da neće podržati razmenu teritorija ili bilo kakve presedane koji bi mogli da stvaraju probleme”, navodi se.

Američki zvaničnici su poručili da snažno podržavaju dijalog pod okriljem EU i “ohrabruju obe strane da ubrzaju napore kako bi se normalizovali odnosi”.

“Mi smo spremni da saslušamo, da pomognemo i budemo kreativni u podršci naporima da se postigne sporazum, što je jedini način da se ide ka zapadnoj budućnosti i Kosova i Srbije”, navodi se u saopštenju ambasade.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerika: Protivimo se razmeni teritorija između Kosova i Srbije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.