Andrej Plenković šokirao javnost: Zemlje Afrike vape za hrvatskim standardom!

Intervju

Andrej Plenković – foto: AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković čak dva puta je tokom obeležavanja Dana državnosti šokirao hrvatsku javnost, kada je na Fejsbuku objavljena vladina objava sa njegovom čestitkom “hrvatskim ljudima” i kada je nakon mise u crkvi sv. Marka izjavio da je u zemljama Afrike i srednjeg istoka takvo siromaštvo da bi vapili da imaju “hrvatski standard”.

Jedna od važnijih tema u Hrvatskoj poslednjih meseci je pitanje demografije, o tome je govorio i kardinal Josip Bozanić na misi povodom Dana državnosti, a Plenković je potom novinarima rekao da je za demografsku obnovu “optimizam ključan“.

– Treba raditi na unapređenju institucija, jačanju demokratije i privrede, davanju perspektive za zadovoljan život ljudi, što je cilj ove vlade – rekao je.

Izrazio je uverenje da će se “ljudi koji žele dio života i posla odraditi u inozemstvu, ipak vratiti i podsticati domovinu kao što je to radila iseljenička Hrvatska u teškim razdobljima”.

– Problem demografije svojstven je mnogim zemljama EU-a naše veličine. Imate i ogromne demografske ”plus” trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gde je sasvim drugačija situacija. Tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju hrvatski standard – kazao je Plenković, preneo je HRT.

Dan državnosti državljanima Hrvatske u zemlji i širom sveta čestitala je predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše upozorenje Josipa Bozanića na sve veće iseljavanje mladih iz Hrvatske, Grabar-Kitarović je kazala da je mobilnost sama po sebi dobra, jer nudi priliku za rad i školovanje, istaknuvši da se nada da će u Hrvatskoj biti stvoreni takvi uslovi koji će svima omogućiti da se vrate u domovinu.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, građanima i građankama Dan državnosti čestitao je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Želja je svih nas da Hrvatska bude što bolja, što kvalitetnija za život naših građana – kazao je te pozvao sve građane da ne napuštaju Hrvatsku.

– Verujem da ima dovoljno potencijala, da možemo bolje. Prošli smo jedno dosta tešku etapu istorije i sad je trenutak da zemlju gradimo na najbolji mogući način – rekao je Jandroković.

Pozvao je stoga “na zajedništvo, na međusobno uvažavanje i toleranciju”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Andrej Plenković šokirao javnost: Zemlje Afrike vape za hrvatskim standardom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.