Andrija Mandić: Režim u Crnoj Gori je antisrpski, Pavelić je u vladi imao dva Srbina, a Milo nema nijednog

Intervju

Andrija Mandić – foto: Tanjug/ R.Božović

Patrijarh Irinej skrenuo je pažnju na loš položaj Srba u Crnoj Gori, ali je zbog povlačenja paralele sa ustaškim režimom Ante Pavelića, poglavar SPC izazvao pravu buru koja se ni u crnogorskoj ni u srpskoj javnosti još nije stišala.

Posle patrijarhove ocene da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše ovu izjavu, ali je rekao da se nada da će Srbija uskoro imati prilike da razgovara o tome sa legitimnim predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i sa legitimnim i legalnim predstavnicima Crne Gore o bilateralnim stvarima.

– Ne mogu da komentarišem ono što govori Njegova svetost. Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda. A da li smo uvek srećni – nismo, i o tome govorimo. Pretpostavljam da nisu ni oni uvek. Ali, ko god bi rekao da je situacija srpskog naroda idealna, čini mi se da ne bi govorio istinu – poručio je Vučić.

Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić za Kurir kaže da je patrijarh rekao gorku istinu, o kojoj političari u Srbiji uporno ćute. Za njega je vlast u Crnoj Gori antisrpski režim koji sprovodi otvorenu diskriminaciju Srba sa ciljem nasilne asimilacije.

– I Ante Pavelić je, dok je sprovodio genocid nad srpskim narodom, pokušao da prikrije te namere, a u Crnoj Gori danas postoji brutalan odnos prema Srbima, pa nema ni tog privida. Istorijske činjenice su da su u Pavelićevoj vladi sedela dvojica Srba, a među 93 generala u hrvatskoj vojsci u doba NDH bilo je 13 Srba. Istina je da među članovima crnogorske vlade nema nijednog Srbina, iako se trećina građana izjašnjava kao Srbi, a polovina govori srpski jezik. Istina je i da u pravosuđu gotovo nijedan sudija nije Srbin, nema ih ni u tužilaštvu, niti među vojnim oficirima, a od 60.000 zaposlenih u državnoj administraciji svega dva ili tri odsto su Srbi. Nijedan direktor osnovne i srednje škole u Crnoj Gori nije Srbin, čak ni u onim sredinama gde postoji srpska većina – naglašava Mandić.

On kaže i da je SPC u Crnoj Gori ugrožena taman onoliko koliko je ugrožena na KiM.

– Možda bi se crnogorska vlast, da je 1941. godina, ponašala isto kao Pavelićev režim, možda bi nas vodili u logore, ali sva je sreća da je 21. vek i da postoje određena ograničenja, od kojih je najvažnije to što se oni plaše međunarodnog suda – poručuje Mandić.

Zloupotreba gostoprimstva slobodne Crne Gore

Posle predsednika Mila Đukanovića, koji očekuje da patrijarh demantuje svoje reči, oglasio se i crnogorski premijer Duško Marković.

On smatra da je patrijarh ponovo zloupotrebio gostoprimstvo “demokratske i slobodne države Crne Gore“, uz opasku da njegova izjava nije pitanje položaja Srba u toj državi, već da se ta poruka tiče evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore.

– To je otpor modernoj i savremenoj Crnoj Gori – poručio je Marković.

Šta su problemi Srba

– ostvarivanje mnogih prava uslovljeno je promenom identiteta
– državne institucije su uglavnom zatvorene za Srbe
– ćirilica u praksi nije ravnopravna sa latinicom
– srpski jezik nije službeni i praktično je izbačen iz škola
– nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva dobija primat,
a SPC trpi pritiske i napade na svoju imovinu

 

Brojčano stanje Srba u Crnoj Gori

1991 – 57.453 (9,34 odsto)
2003 – 198.414 (31,99 odsto)
2011 – 178.110 (28,73 odsto)

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Andrija Mandić: Režim u Crnoj Gori je antisrpski, Pavelić je u vladi imao dva Srbina, a Milo nema nijednog"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.