Astma, bronhitis i kancer vladaju: U ovom gradu dišu NAJGORI VAZDUH U SRBIJI!

Ilustracija

foto: skandalozno.rs

Valjevo je ovih dana kao London 1952. okovano smogom i maglom! Zagađenje vazduha će tek rasti, bolničko grudno odeljenje je već puno, a broj obolelih od kancera pluća povećan, upozoravaju nadležni.

Centar grada se ne vidi sa okolnih brda, a luftiranje kuća i stanova, naročito posle podne i uveče, postaje nemoguća misija, jer je vazduh pun čađi.

[adsenseyu5]

– Prošle sedmice koncetracija čađi bila je duplo veća od dozvoljenih vrednosti, a još gora situacija nas očekuje, jer se sa predstojećim zahlađenjem očekuje povećanje zagađenja. Smog iznad grada stvara veliki oblak koji, između ostalog, smanjuje i vidljivost -objašnjava Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje.

Poslednje tri godine, potvrdila je i državna Agencije za zaštitu životne sredine, Valjevci udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji koji sadrži i teške metale, poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Još gore, smeša dima, čađi, prašine i kiseline utiče i na pojavu astme, bronhitisa i druga oboljenja pluća, do onog najtežeg – kancera.

– Kako je od 2013. godine rastao nivo zagađenosti, tako nam se povećavao i broj obolelih. Pre tri godine stepen zagadjenosti bio je 74 mikrograma po kubnom metru, broj obolelih od kancera bio je 53 a broj obolelih od opstruktivnih bolesti pluća 90. Stepen zagađenosti sledeće godine skočio je na 76 mikrograma, broj obolelih od kancera na 63, a od opstruktivnih bolesti na 108.

Lane smo imali stepen zagađenosti od 73 mikrograma, ali se broj obolelih povećao, od raka pluća na 84, a od opstruktivne bolesti na 192 obolela – kaže dr Zoran Živković, predsednik gradskog Saveta za zdravlje.

[adsenseyu1]

Po podacima iz bolnice, svih 55 postelja na Grudnom odeljenju je puno, a kao i godinama unazad u vreme zimske sezone grejanja, broj ambulantnih pregleda onih koji se žale na bolesti pluća porastao je za duplo.

Gradska vlast je svesna da enormnom zagađenju vazduga doprinose individualne kotlarnice, koje koriste nekvalitetan ugalj. Rešenje bi bilo njihovo priključenje na centralni sistem “Toplane“, ali je to trenutno preskupa investicija za većinu Valjevaca.

– Moramo omogućiti da priključenje na “Toplanu” bude u skladu sa finansijskim mogućnostima građana i sa njihovim dosadašnjim izdvajanjima za grejanje. Drugo, moramo ozbiljno razmotrimo mogućnost promene goriva, da se što pre eliminiše mazut koji “Toplana” koristi kao energent – objašnjava zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Za sada je samo 15 odsto domaćinstava priključeno na centralni sistem grejanja, dok ostali imaju individalne kotlarnice koje proizvode čađ i smog koji “davi” Valjevce.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Astma, bronhitis i kancer vladaju: U ovom gradu dišu NAJGORI VAZDUH U SRBIJI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.