Bakir Izetbegović: Ni Merkelova ni Erdogan nisu šefovi BiH!

Izjava

Bakir Izetbegović – foto: Tanjug

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je, posle sastanka članova predsedništva BiH s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da je najviše bilo govora o Izbornom zakonu BiH, ali i da je Merkelova postavljala i druga pitanja o aktuelnim temama iz BiH.

„Došlo je do pojašnjenja stavova pred kancelarkom Merkel koja je raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon, jer su prijatelji iz Evrope zabrinuti da nećemo moći da formiramo Dom naroda i vertikalu vlasti i da ćemo poslati lošu poruku za naš evropski put i da nećemo moći da počnemo pregovore s EU. Potrošili smo sat vremena pojašnjavajući detalje Merkelovoj i njenim savetnicima da je problem u sudaru dva principa“, kazao je Izetbegović u izjavi za Al Džaziru.

Izetbegović smatra da je nemoguće uskladiti ono što zastupa Dragan Čović i građanski princip iz Ustava, pa i presudu iz Strazbura.

Napomenuo je da je Merkelova realna, te da ne može za 15 minuta da dâ neke konkretne preporuke.

„Desiće se da će doći predstavnici Venecijanske komisije i mi ćemo morati da budemo kooperativni. To je kao Rubikova kocka, ali nije nemoguće, naročito ako imamo prijatelje uz sebe“, rekao je Izetbegović, prenosi portal Kliks.

On je naveo i da je Merkelova postavljala pitanja članovima Predsedništva BiH i da je pitala i da li će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doći u Sarajevo i da li će održati skup.

„Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije evropskih turskih demokrata. Ni Merkelova ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate spisak onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH i spisak nečeg lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoganova poseta Sarajevu nikome ne bi trebalo da bude sporna“, rekao je Izetbegović.

Napomenuo je da ovaj skup u Sarajevu njemu lično ni po čemu nije sporan.

„Pre dva dana smo dobili pismo da će Erdogan doći u radnu posetu u maju, a ne u junu kako je ranije najavljeno“, zaključio je Izetbegović.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bakir Izetbegović: Ni Merkelova ni Erdogan nisu šefovi BiH!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.