Bakir Izetbegović preti: Ko bude veličao Radovana Karadžića završiće u zatvoru

Izjava

Bakir Izetbegović – foto: Tanjug

Bivši član predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović otvoreno preti zatvorom svakom Srbinu koji bude veličao bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića!

Bošnjaci, naime, traže da se usvoji zakon kojim će se kažnjavati svako ko podržava navodne ratne zločince, ali i ko negira izmišljeni genocid u Srebrenici!

Neće im to proći

Da bi ovako suludu ideju sproveo u delo, Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH izglasao je na vanrednoj sednici rezoluciju povodom haške pravosnažne presude protiv Radovana Karadžića, kojom je on osuđen na doživotni zatvor.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, cilj rezolucije je da se “zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavi praksa negiranja genocida i zločina protiv čovečnosti i glorifikacije njihovih izvršilaca“. Ovom rezolucijom Predstavnički dom poziva zastupnike i delegate u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina, te slavljenje zločina i zločinaca.

Komentarišući skandaloznu bošnjačku rezoluciju, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ističe da je u BiH sve moguće, pa i izglasavanje ovog zakona.

– I da se kojim slučajem izglasa ovaj zakon, dometi su mu veoma mali. Krivično mogu da odgovaraju samo građani Federacije BiH, i to samo na njenoj teritoriji. Nije teško zaključiti na koga su ciljali i kakve su im namere. Već su jednom pokušali da provuku ovakav zakon, ali im ni tada to nije uspelo- naglašava Kozomara.

Lider ‘ZavetnikaStefan Stamenkovski smatra da je neverovatno da oni koji su činili genocid i učestvovali u holokaustu imaju najveću želju da o tome govore.

– Pokušaj izglasavanja ovakve rezolucije je zapravo želja da se Srbi preko lažnih optužbi u Srebrenici okarakterišu kao genocidan narod. Takođe, verujem da rezoluciju žele da koriste kao metod pritiska na RS i njeno rukovodstvo, kao i na člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Međutim, jedina istina je da, ako je neko nekada na teritoriji BiH činio teške i gnusne zločine, učestvovao u holokaustu, ali i organizovao i sprovodio genocid, onda to su bile ustaške i muslimanske paravojne formacije – objašnjava Stamenkovski.

Šešelj: Zatvor, ali za šta…

Na drugoj strani, lider SRS Vojislav Šešelj predlaže da se pak u Srbiji doživotnom kaznom zatvora kazne oni koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid.

– Možemo se složiti i sa 20 godina zatvora za one koji javno iznesu tvrdnju da se u Srebrenici dogodio genocid. Kad se kaže da je u Srebrenici bio genocid, optužuju se i srpska država i srpski narod. Ne optužuje se samo Republika Srpska, nego i Srbija. Imamo pojavu da se za novac od strane obaveštajnih službi i nevladinih organizacija sasvim slobodno pronose glasine da je tamo bio genocid- zaključuje Šešelj.

Šljivančanin: Hoće da sakriju svoja nedela

Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, podvlači da je dovoljno videti ko je ovakvu rezoluciju doneo i onda je sve jasno.
– Ovakve rezolucije izglasavaju oni koji dobro znaju koliko su teških zločina napravili, koji žele da sakriju svoja nedela, kojima je stalno stalo da izazivaju krvoproliće na prostoru BiH, a i šire u regionu, kojima nije stalo ni do kakve istine i pravde. Normalno da to rade po nalogu svojih mentora.

Nije mi jasno za koga je ta rezolucija obavezujuća – primećuje Šljivančanin.

(Skandalozno.rs, Izvor: informer.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bakir Izetbegović preti: Ko bude veličao Radovana Karadžića završiće u zatvoru"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.