Beograd: Ministre spoljnih poslova zemalja OEBS-a dočekao Josip Broz Tito!

Sastanak

U Beogradu je počeo dvodnevni Ministarski sastanak OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, među njima i šefove diplomatije SAD, Rusije i EU – Džona Kerija, Sergeja Lavrova i Federiku Mogerini i generalnog sekretara Saveta Evrope Tjoborna Jaglanda.

Kao što je i najavljeno sve učesnike ovog sastanka Ministara OEBS-a dočekao je i doživotni predsednik SFRJ i jedan od osnivača ove organizacije, Josip Broz Tito!

[adsenseyu1]

Kako je i najavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić svi učesnici rekordnog Samita OEBS-a u Beogradu gledali su Tita pravo u oči, jer se njegova slika nalazila u sali gde je održana Plenarna sednica, a gde je prvi reč imao premijer Srbije Ivica Dačić.

Foto: Telegraf

Na marginama skupa biće održan veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju privlači mogućnost sastanka Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušogua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

Na Ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1. 000 delegata i šefova diplomatija.

Skup u beogradskoj Kombank areni prati više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera iz zemlje i sveta, a na snazi su visoke mere bezbednosti.

Ministarski savet se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajednickih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takode, i u atmosferi zategnutih odnosa na medunarodnoj politickoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

Sastanak se održava u trenutku kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime ce biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

(telegraf.rs, foto: Marko Todorović)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Beograd: Ministre spoljnih poslova zemalja OEBS-a dočekao Josip Broz Tito!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.