Bezobrazluk: Vljora Čitaku za tvrđavu kralja Milutina na Novom Brdu napisala da je albanska

Vljora Čitaku

Falsifikat – foto: Printscreen Instagram, Printscreen Twitter

Srpski manastiri i srednjovekovne građevine predstavljaju trn u oku Albancima, pa na sve načine pokušavaju da ih prisvoje.

Svojatanje srpskog kulturnog nasleđa pokušala je i ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku koja je srednjovekovno utvrđenje Novo Brdo predstavila kao albansko.

Ambasadorka Čitaku, na svom Tviter nalogu objavila fotografiju Novog Brda, uz poruku:

– Ovo nije set za snimanje “Igre prestola“, ovo je Kosovo – uz haštag “Kosovo je prelepo“.

Ta objava je izazvala lavinu komentara, i dok je bilo pojedinaca koji su se složili sa njenim pokušajem falsifikovanja istorije, većina je negativno komentarisala ovaj potez i “održala čas istorije albanskoj ambasadorki“.

– Da li imate nešto albansko da pokažete u tom vašem Kosovu? Isključite srpsko kulturno i versko nasleđe, plus bilo šta što potiče iz vremena otomanske vladavine. Obavestite me kada nađete bilo koji trag – poručio je jedan od tviteraša.

Novo Brdo, tvrđava koja se nalazi 20 km istočno od Prištine, podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina, sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja u kome se eksploatisalo gvožđe, olovo, srebro i zlato. Utvrđenje je svoju snagu pokazalo tokom više Osmanlijskih opsada, pogotovo tokom dvogodišnje opsade (1439-1441) u vreme kada srpska despotovina više nije postojala.

Danas je ceo prostor nekadašnje tvrđave u ruševinama, ali i pored toga ostaci kula svedoče o nekadašnjem bogatstvu. Poseban problem novobrdske tvrđave predstavljaju stalni pokušaji da se u njoj pronađe zakopano blago čime se uništavaju vredni arheološki slojevi.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

1 komentar na "Bezobrazluk: Vljora Čitaku za tvrđavu kralja Milutina na Novom Brdu napisala da je albanska"

  1. Читају је албанизовано српско презиме Читаковић,тако да Вљора-латински: flora,није албанско име.Она је пореклом Српкиња,а у доба Милутина њих није (Шиптара)ни било.Дошли су са турима као хизмећари и мора морали су да носе кече(капу) да се народ чува лопова и разбојника..

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.