Bivši ambasador Rusije Konuzin: Uveren sam da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo

EU će tražiti priznanje

Bivši ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da je uveren da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo.

„Da, uveren sam da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo. Drugo je pitanje na koji način će sve to biti izvedeno, možda neće biti direktno. Ali, pritisak će svakako rasti. Čini mi se da se može očekivati da će Srbima na ovaj ili onaj način nametati takve formule koje će na kraju omogućiti da se njen stav tumači kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova“, rekao je Konuzin za „Sputnjik“.

Prema njegovim rečima, da je to tako svedoči i to što se Srbija, iako zvanično kandidat za stupanje u EU, stalno nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice.

„Pod tim mislim i na odnose sa Rusijom i pitanje uvođenja sankcija, ali i na kosovsko pitanje, kao i na istorijsko pitanje u vezi sa onim što se desilo u Srebrenici“, naveo je ruski diplomata.

On je naglasio da je Kosovo veoma oštro i principijelno pitanje za Srbiju, dodavši da mu se čini da najdosledniju poziciju povodom tog pitanja zauzima Srpska pravoslavna crkva.

„A što se tiče građanskog društva, na njega veoma često utiču dnevnopolitička dešavanja i to kakve će pozicije određena partija osvojiti na izborima. Čini mi se da je najvažnije da sami Srbi odluče kako vide budućnost Srbije i da odrede svoj stav povodom Kosmeta. To je veoma važno kako bi se formulisali sljedeći konkretni politički koraci, i što se tiče Kosmeta i što se tiče dalje saradnje sa EU“, rekao je Konuzin.

Govoreći o odnosima Beograda i Moskve, on ističe da su se ti odnosi dobro razvijali i da imaju dobru osnovu, a to je viševekovna saradnja Rusa i Srba u najrazličitijim sferama.

Konuzin sa žaljenjem gleda na otkazivanje projekta „Južni tok“ jer je tokom službovanja u Beogradu mnogo radio na njegovoj promociji.

„Tužno je što je protivnicima ovog projekta, od kojeg bi inače koristi imale i mnoge evropske zemlje, pošlo za rukom da osujete njegovu realizaciju. Generalno gledano, veoma je maglovita slika buduće saradnje u energetskoj sferi u Evropi.

I to je, naravno, zabrinjavajuće. Bojim se da sve skupa ovo može dovesti do ozbiljnih posledica“, zaključio je bivši ambasador Rusije u Srbiji.

(rtrs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši ambasador Rusije Konuzin: Uveren sam da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.