BOLESNA SRBIJA: U Pomoravlju broj karcinoma povećan za 50 ODSTO!

Dijagnoza

Direktor Opšte bolnice u Jagodine dr Darko Miletić izjavio je danas da je u Pomoravlju, u odnosu na pre četiri godine, 50 odsto povećan broj onkoloških oboljenja – karcinoma.

To povećanje je alarmantno, a dominiraju rak dojke, grlića materice, debelog creva i pluća, precizirao je Miletić u razgovoru sa novinarima.

On je naveo da se povećanje broja obolelih od karcinoma, između ostalog, beleži i zbog provođenja preventivnih pregleda koje je država osmislila i efikasnijom dijagnostikom, pa se više otkrivaju nego ranije.

On je rekao i da “nema dilemu da je broj obolelih od raka posledica bombardovanja Srbije municijom sa osiromašenim uranijumom, jer karcinoma u Srbiji, u toj meri, pre toga nikada nije bilo”.

Miletić je napomenuo da bi svi koji imaju više od 50 godina trebali da pregledaju stolicu u slučaku krvarenja, a žene bi svakih šest meseci trebalo da idu kod ginekologa i bar jednom u dve godine urade Papa Nikolau test.

Nažalost, neke naše žene i po 20 godina ne odu ginekologu, istakao je direktor Opšte bolnice u Jagodini, navodeći kao loš primer i svoju suprugu.

– Ona 12 godina nije bila kod ginekologa, od rođenja naše kćerkice, pa o čemu mi to onda pričamo – zapitao se Miletić.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "BOLESNA SRBIJA: U Pomoravlju broj karcinoma povećan za 50 ODSTO!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.