Branko Kockica: Deca su se promenila, naročito ona iz centra grada

Deca su se promenila

Glumac, reditelj i pisac Branko Milićević, poznat kao Branko Kockica, navodi da njegov mandat direktora Pozorištanceta “Puž” traje još tri godine i da ima nameru da se ponovo kandiduje.

Planira da za tih sedam godina uredi sve u “Pužu”, kako bi to pozorište trajalo “dokle god deca u ovom gradu uče srpski jezik”.

– E, posle tih sedam godina ću na istoj adresi da glumim mudrace, čarobnjake, kraljeve, deke i bake. Izvodiće se i moji komadi, do sada sam ih napisao pedestak – kaže Kockica za Novosti, pa nastavlja:

– U poslednjem, “Ivica i Marica”, nisam na sceni uopšte: ne mogu više da igram klince i trpim. Do sada sam nekoliko puta bio kralj, ali još nijednom nisam bio car! Doduše, ne bih mogao da igram “Care, pacare, tursko magare” jer je brza dečja igra, ni cara Trojana jer neću kozje uši, ne mogu ni “Carevo novo odelo” – neću da budem go. Dakle, carsku ulogu ću morati sam da napišem – priča Branko Milićević.

Printscreen: Youtube/ NikTube

Odrasla deca mu se danas često obraćaju sa “Gde si Branko, care”.

[adsenseyu1]

– To su neka bivša deca, ova sadašnja ne koriste taj izraz. Ali, najčešće mi “care” i “kume” kažu Cigani dok čiste šoferšajbnu. Deca su se definitivno promenila, naročito ona iz centra grada. Neobuzdanija su od drugih, teže ih je smiriti nego vršnjake s periferije. Ponekad moram da im pretim izbacivanjem. Kažem, sad ćeš da dobiješ čvrgu. Dakle, ja smem. Ne sme prosvetni radnik. E, onda mi se deca smeju u lice. Deca iz centra su, za razliku od drugih, već naučila da protestuju, skandiraju kao na mitingu – ako malo kasni početak izvođenja. Viču: “Hoćemo predstavu!” – navodi on.

Printskrin:  Youtube/vladan vukajlovic

Branko Kockica se osvrnuo i na vaspitanje dece.

– Oštro sam protiv preterano slobodnog vaspitanja dece. Napisao sam i jedan komad na tu temu, uz konsultacije s ozbiljnim psiholozima i psihijatrima. Zaključak je da decu treba maziti, ali ne razmaziti. U mom komadu Laza, materina maza, popije kaznu – kaže Branko Kockica.

Printskrin / Youtube

On dalje navodi da nije nikada zažalio što nije nastavio da igra u predstavama za odrasle.

– Mogao bih i sada, kao sva ostala dečja pozorišta, da za odrasle otvorim večernju scenu. Ali neću. To, istina, glumci više vole. Dragan Nikolić i Seka Sabljić počeli su u “Buhi”, pa otišli dalje. Sad mi, doduše, i ne nude uloge u drugim pozorištima.

Bilo je poziva za dečje predstave, ipak imam svoj brend – kaže na kraju on.

(Večernje novosti)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Branko Kockica: Deca su se promenila, naročito ona iz centra grada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.