Britanski “Gardijan”: Hrvatski premijer Plenković je prvi evropski lider koji je podržao ratnog zločinca

Intervju

Andrej Plenković – foto: AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je presuda Haga “duboka moralna nepravda” i time je postao prvi evropski čelnik koji je podržao ratnog zločinca, piše britanski Gardijan.

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika.

Teorija zavere uzdrmala Evropu: Samoubistvo inscenirano, Praljak popio otrov, ali nije trebalo da umre?

– Ovo samoubistvo samo će da potrvdi stav koji već postoji o Haškom sudu u Srbiji i Hrvatskoj vlasti, ali i mediji više brinu za optužene nego za žrtve – kaže Mina Vidaković iz novinske agencije Sense.

[adsenseyu5]

U tekstu Gardijana analiziraju se i potencijalni bezbednosni propusti u haškoj sudnici. Istraživači u Haškom sudu trude se da zakrpe sve bezbednosne propuste, u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na “Praljkov” potez.

foto: AP/Tanjug

Uz holandske vlasti istragu je otvorio i Haški sud, a predvodi je sudija Hasan Jalov iz Gambije. Prvi korak istrage treba da utvrdi zašto u sudnici nije bilo više stražara.

Veselin Šljivančanin: Šokiran sam vešću iz Haga, evo šta mi je Praljak rekao kad sam osuđen

– Inače su dva čuvara iza optuženog, ali ovaj put nije bilo tako – rekao je jedan hrvatski zvaničnik čije ime se ne navodi jer nije ovlašćen za razgovor s medijima.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Britanski “Gardijan”: Hrvatski premijer Plenković je prvi evropski lider koji je podržao ratnog zločinca"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.