Cena struje u Srbiji će od 1. aprila 2015. godine biti viša 15 odsto

Poskupljenje

 

Vlada Srbije obavezala se prema MMF da će uvesti akcize na struju, a kako bi, kako se kaže u obrazloženju ove odluke, “smanjila potrošnju”.

Prema onome što je u Memorandumu Srbija obećala MMF-u, cena struje će od 1. aprila 2015. godine biti viša 15 odsto. U ovom poskupljenju, jedan deo nosi povećanje cene kilovata, a drugi deo je iznos uvedene akcize.

Vlada je, da podsetimo, i ranije imala ideje o uvođenju akcize na utrošenu električnu energiju, ali je, nakon pritiska javnosti, od toga odustala.

Inače, akcizu na struju uglavnom imaju sve zemlje Zapadne Evrope, jer je ovaj vid opterećenja cene električne energije predviđen evropskim standardima.

Međutim, zemlje u regionu, iako imaju predviđenu akcizu na struju, primenjuju stopu – nula, što praktično znači da ovog nameta na električnu energiju ni nema.

Uvođenje akcize na struju, ali i ostali potezi Vlade koje će, u kontekstu sređivanja stanja u javnim finansijama, Srbija sprovesti do 2017. definisani su Memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici koga je usvojila Vlada Srbije, a koji je nakon odluke Borda direktora MMF da prihvati sporazum sa Srbijom, sastavni deo ovog aranžmana, teškog oko 1,2 milijarde evra.

Tu su i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija na postojećem, umanjenom nivou, najkraće do kraja 2017. godine, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima – svake godine za po pet odsto i slično.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Cena struje u Srbiji će od 1. aprila 2015. godine biti viša 15 odsto"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.