Crna Gora dozvoljava da joj NATO prisluškuje vojnike?

Na granici

Vojska Crne Gore – foto: mod.gov.me

Izmenama zakona o odbrani, koje otvaraju mogućnost da se tajno prikupljaju podaci i onih koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane i u vojsci — Crna Gora kao da pokušava da se vrati u 1948. godinu.

Na osnovu izmena zakona o odbrani, o kojima je Skupština Crne Gore ove nedelje završila raspravu, biće formiran Obaveštajno-bezbednosni direktorat, koji će, kako je navedeno, moći da tajno prikuplja podatke „primenom posebnih sredstava i metoda prema licima zaposlenim u Ministarstvu odbrane, prema licima u službi u Vojsci, kao i prema licima koja su u vezi sa njima“.

Opozicija je zahtevala da se predložene izmene zakona povuku, ocenjujući da se na taj način formira još jedna služba za prisluškivanje građana, što Crnu Goru vraća u 1948. godinu — odnosno u vreme Informbiroa.

Kritičari ovog zakona izražavaju bojazan da se njegovim uvođenjem u potpunosti gubi suverenost Crne Gore nad njenom teritorijom, te da je do krajnjih granica pojačana pozicija obaveštajnog sektora, koji je pod direktnom kontrolom NATO, kao i da će direktorat Ministarstva odbrane ubuduće zakonski imati jače ingerencije čak i od Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

NATO će od sada, po svemu sudeći, imati odrešene ruke da prati i proverava, pre svih, službenike Ministarstva odbrane, pripadnike Vojske Crne Gore i njihove porodice, pa mnoge i ne čudi što je u novom zakonu takođe izbrisana i odredba koja je propisivala da se samo uz izričitu saglasnost građana od njih mogu prikupljati obaveštajni podaci.

Istovremeno, ono što iz opozicije posebno vide kao problematično — jeste i tendencija da Ministarstvo odbrane, odnosno Vlada, na ovaj način defakto kreira paralelne službe u Crnoj Gori.

Novinar „DAN-aMarko Vešović kaže da za njega nije ništa novo to što Crna Gora sve više postaje zemlja špijuna, jer je odveć poznato da crnogorske vlasti i režim već duže vremena pribegavaju nezakonitom i neovlašćenom prisluškivanju, ne samo crnogorskih građana, nego i diplomatskih stranih predstavništava.

„Mi se sećamo afere koja je bila pre nekoliko godina, kada je otkriveno da je crnogorska tajna policija nezakonito prisluškivala strane diplomate, zbog čega je, prema određenim spekulacijama, rukovodeći kadar crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), odnosno bivše službe državne bezbednosti, morao da bude odstranjen, pa su neki od tih kadrova sada diplomate, a neki više uopšte nisu u crnogorskoj državnoj politici“, kaže Vešović.

Sagovornik Sputnjika takođe podseća da je Ministarstvo odbrane, pri kom će funkcionisati novi Obaveštajno-bezbednosni direktorat, zapravo važi za jednu „prilično zatvorenu i netransparentnu instituciju“.

„Nedavno je naime bila organizovana javna rasprava o zakonu o tajnosti podataka u Ministarstvu odbrane, i tada je ukazano na to da ministarstvo ponovo pribegava praksi prikrivanja važnih podataka od javnosti, tako da se može reći dan umesto da u 21. veku osvajamo demokratske slobode i krupnim koracima gazimo ka EU i usvajamo tekovine demokratskog i modernog sveta, mi se u stvari vraćamo i ponovo pokušavamo da oživimo 1948. godinu. Uz to, na sceni su ponovo prisluškivanja i hapšenja, ne samo političkih protivnika i neistomišljenika režima u Crnoj Gori, već, pre svega, ljudi unutar struktura vlasti, koji su označeni kao sumnjivi, nelojalni, ili bi možda mogli da naprave neke poteze koji nisu po volji režima“, upozorava Vešović.

Na kraju razgovora za Sputnjik, naš sagovornik se osvrnuo i na najavu da će novo „ušno odjeljenje“, pod direktnom kontrolom Alijanse, prije svega biti fokusirano na pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske, ocenjujući da NATO nikad nije ni bio organizacija koja je mogla da se pohvali transparentnošću i da je primer demokratije, već da se još jednom pokazalo da se radi o rigidnoj vojnoj strukturi.

„Da je sam NATO hteo da bude dobronameran u ovom slučaju, on bi sigurno upozorio Ministarstvo odbrane da se mane takvih planova, jer se radi o nečemu što je potencijalno potpuno nezakonito i o čemu bi trebalo da odlučuju neke nadležne državne institucije. Sve u svemu, svaki put kada pomislimo da se dotaklo dno, vrh režima napravi nešto novo, tako da više i ne znamo koliko dno možemo da dosegnemo kao društvo“, zaključuje Vešović.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Crna Gora dozvoljava da joj NATO prisluškuje vojnike?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.