CRNOGORCI I BRITANCI TVRDE DA IMAJU DOKAZE: Iza pokušaja puča stoje ruske službe

rusi

Foto: Interpol

Britanski i crnogorski mediji objavili fotografije pasoša, za koje tvrde, da dokazuju da je jedan od glavnih osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, Eduard Širokov, odnosno Šišmakov, povezan sa ruskom vojnom obaveštajnom službom

Ni četiri meseca posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i hapšenje zbog navoda o organizaciji nasilne smene aktuelne vlasti ne stišavaju se strasti. Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da veruje da su Rusi Vladimir Popov i Eduard Širokov odnosno Šišmakov organizatori pokušaja puča 16. oktobra prošle godine.

[adsenseyu5]

Jasno je da su ta dvojica individualaca organizatori. Da, tako su identifikovani – rekao je Marković za Skaj Njuz, preneo je RTCG.

On je kazao da je demokratska prozapadna vlast pobedila na izborima.

– Oni nisu želeli da nas vide kao NATO članicu, već su želeli da neke druge, anti – NATO partije pobede na izborima. Pretnja je bila realna i ozbiljna. To je bila pretnja ne samo po Crnu Goru već i po našu demokratiju i politički sistem – kazao je Marković.

Marković je to rekao u subotu, a potom je ovaj britanski medij objavio fotografije iz pasoša osumnjičenog Rusa na kojima se vidi da je prezime Šišmakov promenio u Širokov, dva meseca pre dana održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

[adsenseyu1]

Istovetne fotografije je objavio i Pink M, čime se, kako navode, bez sumnje upućuju na to da je jedan od glavnih osumnjičenih Eduard Širokov, odnosno Šišmakov, povezan sa ruskom vojnom obaveštajnom službom (GRU) s obzirom na to da je u starom pasošu, izdatom na ime Eduard Šišmakov, opisan kao zamenik ruskog vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Poljskoj, dok mu je novi pasoš na ime Eduard Širokov izdat u avgustu 2016. godine, tačno u vreme kad je ovaj agent GRU po nalogu šefova iz Moskve upućen u Srbiju kako bi krenuo u regrutaciju i pripremu organizovanja oružane smene vlasti u Crnoj Gori.Da je Šišmakov do 2014. godine radio kao vojni ataše ruske ambasade u Poljskoj kada ga je ta zemlja proglasila za personu non grata zbog sumnji da je ruski špijun, potvrđeno je i Skaj Njuzu.

[adsenseyu1]

Zapadne službe veruju da je to dokaz njegove, ali i umešanosti ruskih službi u u pokušaj terorizma.

Kremlj je juče odbacio optužbe Crne Gore da je Rusija bila umešana u pokušaj državnog udara u toj zemlji prošlog oktobra kao apsurdan i neosnovan.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "CRNOGORCI I BRITANCI TVRDE DA IMAJU DOKAZE: Iza pokušaja puča stoje ruske službe"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.