ČUDNA KUPOVINA: Zašto Srbi masovno idu u MAĐARSKU, a Mađari u SRBIJU!?

Kupovina

foto-ilustracija: pixabay

Da bi opremili stan tehnikom, napunili frižider ili obnovili garderobu, naši građani, naročito sa severa Vojvodine, mahom odlaze u susednu Mađarsku.

To i nije ništa čudno. Međutim, paradoks je da Mađari dolaze u Suboticu da bi kupovali mađarsku robu, jer je ona ovde mnogo jeftinija.

Razlog za to je povraćaj poreza, takozvana “afa”, koja se, u zavisnosti od trgovinskog lanca kreće od 18 do čak 27 odsto.

[adsenseyu5]

– Minimalni iznos da biste dobili povraćaj poreza je da u radnji potrošite 54.000 forinti, što je otprilike 170 evra. Sa tim računom, u povratku, odlazite kod mađarskih carinika koji ga overe i ispune formular i već sledeći put, uz obavezno prikazivanje pasoša, u istoj radnji dobijete povraćaj poreza – objašnjava dobro poznatu proceduru jedan od trgovaca na subotičkom buvljaku za Večernje novosti.

Nezvanična procedura uglavnom podrazumeva da se srpskim carinicima kupljena tehnička roba prećuti. Prehrambena roba i hemija, međutim, ne podležu carini dok ne pređu vrednost od 100 evra. Tako da, ako u kolima ima troje ljudi, u gepeku može da bude robe u vrednosti od 300 evra.

Tezge na buvljaku su pune mađarske robe, koja je upola jeftinija nego na rafovima prodavnica, ali u prekograničnu kupovinu vrlo često odlaze i građani koji se ne bave trgovinom. Mnogi od njih prate sniženja u velikim marketima kao što su “Metro”, “Tesko”, “Kora” ili “Ikea” i po vrlo povoljnim cenama kupuju nameštaj i tehničku robu. Nisu retki ni oni koji u Segedinu kupe kompletnu opremu za novorođenče.

[adsenseyu1]

– Proteklog vikenda bio je “crni petak” i svuda su bila velika sniženja, na primer, u “Tesku” plazma televizor LG 43 inča koštao je 80.000 forinti ili oko 32.000 dinara (260 evra). Na taj iznos vraća se “afa” od 27 odsto i on nas je koštao oko 58.000 forinti ili 22.000 dinara – priča Milena B.

– Isto toliko košta i laptop računar “lenovo”, pa planiramo i njega da kupimo. Kako ćemo proći granicu još ne znamo, nadamo se da nećemo morati da robu prijavimo na carinjenje – dodaje ona.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "ČUDNA KUPOVINA: Zašto Srbi masovno idu u MAĐARSKU, a Mađari u SRBIJU!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.