Da li se ponavlja “kosovski scenario”: Albanci se masovno doseljavaju u Niš! (INFO)

Doseljavanje

Po poslednjim statistikama, broj građana juga Srbije koji su albanske nacionalnosti povećao se za više od 60%.

Epicentar ovih promena jeste grad Niš koji se, po mišljenju mnogih, pretvara, polako ali sigurno, u reprizu dešavanja na Kosovu, barem što se tiče doseljavanja i menjanja strukture stanovništva.

Veliki broj Albanaca je odlučio da se preseli sa teritorije Kosova i severa Albanije na jug Srbije, a najveći centri koji su, donekle, “obećana zemlja” jeste Niš, ali i Vranje i Prokuplje.

Milan Jovanović iz Niša rekao je za “Slobodne medije” da su čak 4 stana u njegovoj zgradi prodata Albancima u poslednjih 5 godina i da je situacija ista u mnogim drugim zgradama. Ipak, on tvrdi da se niko ne buni i ne žali, jer problema nema.

Milovan Jagodić, inače novinar dopisnik iz Niša, koji radi za jedne popularne dnevne novine, rekao je da je u poslednjih 6 godina primetno da se Albanci doseljavaju u Niš i da velikim parama kupuju stanove i kuće koje čak i ne vrede toliko. Mnogi od njih samo kupuju te nekretnine, ali ne žive tu, već negde u zapadnoj Evropi.

[adsenseyu4]

Jagodić već izvesno vreme radi na pravljenju reportaže i istraživanju o ovom pitanju. Kako kaže, mnogi koji su prodali stanove to nisu ni oglasili jer nisu ni planirali da tako nešto urade, ali su mnogi Albanci nudili veliki novac, što ih je ubedilo da prodaju nekretnine i odu.

On smatra da je ovo dešavanje isto ono koje je krajem 80-ih započelo masovno na Kosovu.

Analitičar društva iz Belgije, Jan Varser, rekao je za „Slobodne medije“ da ne čudi ovakvo odvijanje situacije jer je albansko stanovništvo poznato svuda u Evropi po migracijama i premeštanju u druge krajeve.

Ti se krajevi ubrzo nađu, usled velikih demografskih promena, na udaru velikih neslaganja. Albansko stanovništvo ima veliki naraštaj i pozitivni odnos na relaciji natalitet-mortalitet što direktno pomaže da se teritorije adaptiraju jer se broj stanovnika menja u korist Albanaca, istakao je Varser.

Već nekoliko dana se i pojedine domaće novine takođe bave ovom temom a kao glavna stvar ističe se velika sličnost u poslednjim dešavanjima sa onim iz prošlosti sa Kosova.

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs, Slobodni mediji.org)

8 komentara na "Da li se ponavlja “kosovski scenario”: Albanci se masovno doseljavaju u Niš! (INFO)"

 1. i ko je kriv srbin srbinu zabija nož u leđa prodajom zemljišta

 2. Stidite se Srbi!!!

 3. Ma mi smo sami krivi, to je vrlo lose sto smo tolerantan narod, verujemo u bajku zvana Bratstvo i jedinstvo, a kada pokupuju stanove u Nisu i bude polovina, onda ce Srbi kao na Kosovu da maltretiraju da ih ucenjuje, prete im, ako im ne prodaju kucu ili stan da ce ih pobiti, pa ce Srbi bezati, e to izgleda neki zele. Zbog toga sto smo dobar narod, najmanji nacionalisti u svetu, zbog toga sto bi svakoga ko svoga docekali necemo imati drzavu nego sve ce to biti albansko, mozda i tursko i slicno. Nikada necemo da se opametimo i onda cemo nestati ko narod.

 4. Jos davne 2001. mi je covek,koji se doselio sa Kosova ispricao sta mu je rekao Albanac,komsija,kada je odlazio u Srbiju:ako kupujes stan u Nisu,kupuj sa one strane Nisave!Vidimo se da pijemo kafu ispred Ambasadora!(tada je jos radio hotel Ambasador)Ljudi imaju viziju i cilj i od toga ne odustaju,a mi,Srbi tumaramo u magli,kao sludjeni idok se okrenemo eto njih!

 5. … Opsedaju hotele u grupama do dva tri dana izvade pasos i kupuju kuce, kada je jedna cura pisala da kupuju kuce u nekom okolnom selu odmah su joj pretili na internetu i vise nije smela da se oglasava! Ko to dopusta u Nisu verovatno su politicari najupuceniji i verovatno imaju koristi i provizije kao stanovnici Nisa verovatno imaju zdravstveno osiguranje jer je u Pristini jako skupo lecenje od karcinoma, ko zna sta se sve tu krije?! Volela bih da se tome odmah stane na put i da se u Beogradu to pitanje stavi na dnevni red.

 6. Visegodisnje plansko unistenje Nisa i vecih gradova u
  Srbiji .Dovoljno da se zaposli jedan njihov i za par dana ubaci celu
  familiju.Mislim na sve Kosovare i na one koji se kunu u njihovo Kosovo koje su
  prodali za dzakove para pa sad uzivaju u Nisu 97 god se u Podujevu 2.ara
  placa-njivceta, prodavalo za 200000mar.i za te pare se po Srbiji moglo kupiti 5
  stanova.Prodavali su im oni koji su u firme najmanje ulagali i sa par godina
  dobijali stanove i otkupili ih za po 5maraka a sada na ruke u kesu po 50000evra,
  al zato mnogi koji su po 40god davali za stambenu izgradnju nisu dobili stanove
  i otisli u penziju kao podstanari.Sada su rodjene Nislije manjina u odnosu na
  izbegle sa Kosova koji su sa sobom doneli svu primitivnost i prostotu.Da vidite
  samo kako trznim centrima kupuji pred Slavu i Novu godinu , opustose rafofe kao
  da ce smak sveta a ovamo kukaju kako su proterani.A mi im kobajagi
  verujemo…Ovo plan. bezanje sa Kosova sve vise podseca na ono bekstvo Albanaca
  iz Alb. preko Skadra kad su dosli i prvi put u zivotu popili k.kolu.Sada ce na
  isti nacin Albanci doci ne samo do N.sela na nekad zacrtanoj granici ,vec do
  Rumunije,bez ispaljenog metka.Kako li je majkama i clanovima porodica ciji su
  ukucani dali zivote dole na Kosovu da ga brane i odbrane, za koga?

 7. Pola grada Vranja je vec prodat siptarima, poceli su da otvaraju svoje firme, pekare…..prodat je jug kao i kosovo!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.