Da li ste znali da ovaj grad u Srbiji nema NIJEDNU reku, ali ima 17 mostova?!

17 mostova, nijedna reka

foto-ilustracija: pixabay.com

Malo je gradova u Srbiji kroz koje ne protiče nijedna reka. A još manje je onih koji imaju 17 mostova, a nijednu reku. Tačnije, samo jedan grad može da se pohvali ovom zanimljivom činjenicom – Vršac.

Preko plitkog potoka Mesić u Vršcu, koji u dužini od četiri kilometra vijuga kroz gradske ulice i bašte, sazidano je čak 17 mostova. Većina ovih prelepih građevina, čak 14, napravljena je pre skoro dva veka.

Iako je među mostovima i nekoliko pravih arhitektonskih lepotana, mnogi od njih su prilično zapušteni. O njihovoj izgradnji malo se zna, jer ne postoji mnogo pisanih tragova o tim neimarskim radovima.

Ovaj MOST u Japanu smeju da pređu samo NAJHRABRIJI! – VIDEO

Vrščane ponekad “prodrma” tuga što nemaju pravu reku, ali se ubrzo smire kad se sete da bi takvom vodotoku morali mnogo više pažnje da poklone.

Došljaci često zadirkuju Vrščane da su dizali mostove preko praznog korita, ali stari vršački neimari su ozbiljno shvatali “svoju reku” i pažljivo je premošćavali tamo gde su ljudi imali potrebu da paorskim zapregama ili paradnim fijakerima pređu s jedne na drugu obalu.

Pričaju ove kamene ćuprije mnoge priče – od onih o tajnim sastancima ljubavnih parova, do priča o podivljalim vodenim bujicama koje su, dešavalo se, odnosile i ljudske živote.

PROBLEM zvan „Sedam mostova Kenigsberga“ je NEMOGUĆE rešiti: Ako uspete, bićete PRVI na svetu!

Od svih ćuprija u Vršcu po lepoti se izdvaja most kod Male crkve, koji je podignut krajem 19. veka i obiluje elementima secesije. On je najlepši, ali i najfrekventniji vršački most, koji moraju da pređu svi koji u taj grad dolaze iz pravca Beograda.

Njegova specifičnost je i u tome što se nalazi u ulici koja ima dva imena – do mosta se zove Ulica Drugi oktobar, a od mosta Dvorska.

Ali pitanje je koliko dugo će on izdržati teret savremenog saobraćaja.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li ste znali da ovaj grad u Srbiji nema NIJEDNU reku, ali ima 17 mostova?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.