Danas je počelo “BABLJE LETO”, i sa njim jedan veoma zanimljiv OBIČAJ

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Danas imate priliku da ‘iz prve ruke” vidite zašto se u narodu kaže da smo trenutno u periodu “Babljeg leta”.

Toplo i lepo vreme od Petkovdana do Mitrovdana (Od Svete Petke do Svetog Dimitrija) u našem narodu se od davnina naziva Babino ili Bablje leto.

Reč je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta. Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu gde se smenjuju četiri godišnja doba.

[adsenseyu5]

Ipak, mnogo pre naučnika, za Babino leto znao je narod.

Naši stari su verovali da ih, ako u ovom periodu bude lepo vreme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vreme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

Zašto baš Bablje leto?

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv – u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima.

U nemačkom naziv “der Altweibersommer” bukvalno znači “leto starih žena“. Simbolika je jasna – ako se proleće vezuje za mladost – devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena – baba.

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao interesantan običaj vezan za ovaj period godine. Naime, stari veruju da je znak velike sreće i blagostanja ako vam se u ovom periodu u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže!

[adsenseyu1]

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a njeno poreklo u narodnom verovanju je različito. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka.

Ima hrišćana koji smatraju da je intima Bogorodice.

Ipak, sva verovanja su složna u jednom – ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte! Ne rizikujte da naljutite ova bića!

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Danas je počelo “BABLJE LETO”, i sa njim jedan veoma zanimljiv OBIČAJ"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.