Danas je Sveti Nikola, slava koju obeležava najviše srpskih porodica: Evo kakvi su običaji vezani za ovaj praznik

Danas je praznik

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu, slavu koju obeležava najviše srpskih porodica.

Sveti Nikola je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležen crvenim slovom i zbog toga postoji verovanje da danas ne valja raditi nikakve kućne poslove, usisavati, prati veš, čistiti…

Sveti Nikola je za života podučavao ljude, lečio, davao siromašnima… Mnogi ne znaju, ali Sveti Nikola je postao zaštitnik mornara zato što je svoj imetak koristio za otkup zarobljenika.

Otmice mornara u četvrtom veku, kada je živeo Sveti Nikola, bile su česta pojava. Predanje kaže da je Nikola mnoge spasao tako što je otmičarima nudio veliki novac za trampu.

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Na današnji dan treba odnositi poklone onima koji slave Svetog Nikolu.

Međutim, i svečari koji slave ne smeju po običaju svoje goste pustiti praznih ruku, već im obavezno moraju dati darove pre nego što pođu kući.

(telegraf.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Danas je Sveti Nikola, slava koju obeležava najviše srpskih porodica: Evo kakvi su običaji vezani za ovaj praznik"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.