DOBRO JE ZNATI KOJE: Dve vrste komaraca prenose ZIKA VIRUS, a jedna ne!

Ilustracija

foto: Wikipedia/Aiwok, James Gathany/CDC

Na slici iznad vide se tri vrste komaraca, prvi je naš kuleks anulata koji NE prenosi Zika virus, ali veoma liči na edes albopiktus i edes egipti koji su prenosioci, ali kojih nema u Srbiji.

Komarac edes albopiktus (aedes albopictus), poznatiji kao azijski tigrasti komarac, koji pored edes egipti (aedes aegypti) može biti prenosilac Zika virusa, zbog kog se deca zaraženih majki rađaju sa mikrocefalijumom, teškim neurološkim oboljenjem, nije registrovan u Srbiji kažu za Telegraf u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju. U ovoj ustanovi objašnjavaju za ovaj portal, da se ovaj komarac meša sa našim kuleks anulata (culiseta annulata) jer su veoma slični.

Potencijalni vektor Zika virusa, naime, posle komarca edes egipti, može biti i edes albopiktus. Iako nijedna od ove dve vrste nije prisutna kod nas, u javnosti su se pojavile informacije da ipak edes albopiktusa ima, što u Zavodu za biocide demantuju.

Doktor bioloških nauka Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide tvrdi da edes albopiktus nikada nije registrovan u našoj zemlji.

[adsenseyu1]

– U periodu od 2013. do 2015. godine, tokom realizacije projekta “Detekcija virusa Zapadnog Nila u populacijama komaraca na teritoriji Srbije”, Zavod je u 26 gradova, kao i tokom redovnog monitoringa komaraca u Beogradu, izvršio oko 4.500 uzorkovanja komaraca. Ulovljeno je više od 400.000 komaraca koji su u našoj laboratoriji obrađeni – prebrojani i određena im je pripadnost rodu, odnosno vrsti. Najzastupljenija je bila vrsta kuleks pipiens (culex pipiens) sa oko 90 odsto, dok su drugi rodovi bili zastupljeni sa oko 10 odsto – aedes, culiseta, anopheles, ochlerotatus, coquillettidia. Tokom tog istraživanja edes albopiktus nije konstatovan – navodi Aleksić.

On dodaje da u literaturi postoji podatak da je edes albopiktus pre mnogo godina registrovan na graničnom prelazu sa Hrvatskom.

– Međutim, na teritoriji Srbije ne postoje ustanovljene populacije ove vrste. Vrsta kuliseta anulata, koje ima kod nas, liči na azijskog tigrastog komarca zbog belih pruga. Laici zbog toga često pomisle da je u pitanju azijski tigrasti komarac – objašnjava Aleksić.

Za razliku od naše zemlje, azijskog tigrastog komarca ima u zemljama u našem okruženju.

[adsenseyu1]

– Azijski tigrasti komarac je invazivna vrsta koja se iz prvobitne postojbine raširila po svetu trgovinom polovnim gumama, ukrasnim biljkama. Konstatovan je u mnogim evropskim zemljama – Italiji, Grčkoj, Turskoj, Španiji, Rusiji, Holandiji, Nemačkoj,  kao i u zemljama u našem okruženju – Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj – navodi naš sagovornik.

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

foto: Wikipedia/Radio CanadA International

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će Srbija poštovati sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju virus Zika, i da su sve inspekcijske službe alarmirane i podignute na viši nivo.

– Mi neke druge mogućnosti sem toga nemamo, dobijamo sva potrebna uputstva preko njih, i naše je da to poštujemo – rekao je Lončar i najavio da će se pojačati i kontrola na graničnim prelazima.

Lončar je rekao i da u ovom momentu moramo da se oslonimo na isksutva drugih zemalja, s obzirom na to da za ovaj virus ne postoje lek i vakcina.

– To je jedino što ćemo moći da upotrebimo ako budemo imali registrovanih slučajeva oboljevanja od tog virusa- kazao je Lončar.

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "DOBRO JE ZNATI KOJE: Dve vrste komaraca prenose ZIKA VIRUS, a jedna ne!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.