DOJČE VELE: “Evropska unija tera Srbiju u nove sukobe”

Ilustracija

Foto: Pixabay.com

EU gura politiku proširenja u zapećak i na Balkanu sledi učvršćivanje fronta ka Rusiji i interesa investitora, dok se od Srbije očekuje odustajanje od Kosova.

To kaže za Dojče vele poslanica nemačke Levice Sevim Dagdelen.

[adsenseyu5]

“EU je u takvom stanju da, ako bi sada trebalo sama sebi da pristupi, imala bi velike probleme da ispuni kriterijume. Najveći deficiti na nivou EU postoje upravo u vladavini prava i demokratiji. Uz to mnogi doživljavaju EU kao mašineriju za razgradnju socijalne države. Za milione ljudi više ne važi obećanje o blagostanju koje je nekada bilo skopčano sa jačom integracijom. S obzirom na to sve je veća skepsa u pogledu proširenja EU. Nju pojačava činjenica da EU u pristupnim pregovorima sa Turskom stalno gazi sopstvene kriterijume pa je poslednjih godina nazadovanje na polju ljudskih prava nagrađivala intenziviranjem pristupnih pregovora. Na to mnogi gledaju s nevericom. Takvo ponašanje umanjuje prihvatljivost proširenja EU generalno”, navodi Sevim Dagdelen.

Nemačka poslanica je skeptična po pitanju toga da li će vladajući političari pokrenuti temu proširenja Evropske unije pred svojim biračima.

Haradinaj proglasio pobedu RATNE KOALICIJE na izborima na KiM!

“S jedne strane se u EU ne nazire promena socijalne politike, sa druge se u pitanjima proširenja i susedske politike EU orijentiše na učvršćivanje fronta prema Rusiji i tako stvara nove konflikte u Evropi umesto da otvara perspektive za mirna rešenja. Ako se na Balkanu sledi jedino cilj da se države teraju na priključenje sankcijama EU protiv Rusije, onda se te države guraju u nove podele. To svakako nema veze sa socijalnim i demokratskim perspektivama. Osim toga, nema budućnost politika proširenja koja prevashodno sledi interese velikih koncerna iz Nemačke i Francuske”, dodaje.

Prema njenim rečima, cilj pregovaračkog procesa sa Srbijom je da se zvanični Beograd primora da odustane od Kosova.

U Jagodini traži radnike željne posla – potrebno 300 zanatlija

“I tu EU povređuje sopstvene kriterijume. Takav nastup institucija EU nije utemeljen ni u čemu jer i dalje postoje članice EU koje ne priznaju proglašenu nezavisnost Kosova. Sa tim u vezi nalazim da je problematično što EU nedvosmisleno ne osudi velikoalbanske planove. Godinama je okretana glava i pred rastućim islamističkim uticajem na Kosovu kroz projekte saudijskih mecena. Teško je oteti se utisku da se koriste sva sredstva kako bi se potisnuo ruski uticaj na Balkanu, da se pre svih Srbija surva u nove sukobe, da se ruskim projektima postavi što više balvana na put, kako možemo da vidimo na primeru gasovoda Južni tok. Da kažem jasno: EU pokušava da primora Srbiju na odustajanje od Kosova i učešće u Hladnom ratu protiv Rusije. Pa i onda bi bilo potpuno neizvesno da li bi Srbija zaista pristupila EU”, ističe Sevim Dagdelen.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net/DOJČE VELE)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "DOJČE VELE: “Evropska unija tera Srbiju u nove sukobe”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.