Donald Tramp doveo u pitanje obavezu Amerike da brani Crnu Goru?! – VIDEO

Intervju

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp doveo je u pitanje obavezu SAD da brani druge članice NATO. NJegovu izjavu o Crnoj Gori mnogi kritikuju.

Tramp je u intervjuu za “Foks njuz“ naveo da bi angažovanje SAD u odbrani neke male zemlje, na primer Crne Gore, moglo dovesti do Trećeg svetskog rata.

Advertisement

Na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao da brani jednu Crnu Goru, Tramp je naveo da i on postavlja isto pitanje.

“Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam – u Trećem svetskom ratu smo!“, naveo je Tramp.

Upravo ovu izjavu mnogi su kritikovali, među njima su i senator Džon Mekejn, kao i general Vesli Klark.

Mekejn je na Tviteru napisao da je narod Crne Gore smelo izdržao pritisak Putinove Rusije.

“Senat je glasao 97-2 u korist pristupanja Crne Gore u NATO. Napadajući tu zemlju i dovodeći u pitanje obaveze NATO, predsednik prepušta Putinu da vuče konce“, napisao je on.

Dodao je i da će Putin učiniti sve da razbije savez.

“2016. je zamalo uspeo u tome da sruši crnogorsku na demokratski način izabranu vladu i da ubije premijera u nameri da spreči tu zemlju da uđe u NATO“, napisao je Mekejn.

Advertisement

Bivši general NATO Vesli Klark takođe je prokomentarisao Trampovu izjavu.

“Kao bivši NATO komandant, znam da član 5 postoji kako bi sprečio izbijanje rata. To je razlog zašto je bio pozvan samo jednom – nakon 9/11. Crna Gora i dalje šalje trupe u Avganistan, za nas“, rekao je on.

Klark dodaje da je Crna Gora bila pod stalnim pritiskom Rusije više od deceniju, kao i da je “čak pokušala da ubije njihovog predsednika“.

“Trampovi komentari oslabljuju NATO, daju Rusiji dozvolu da prouzrokuju nevolju i povećavaju rizik od obnovljenog konflikta na Balkanu“, naveo je on.

A evo i pomenutog intervjua.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Donald Tramp doveo u pitanje obavezu Amerike da brani Crnu Goru?! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.