Dron snimio katastrofu: Otkrivena ogromna “rupa” u zaštićenoj šumi – VIDEO

Seča

foto: Youtube/Printscreen

Rumunska vlada obećala je da će se obračunati sa ilegalnom sečom nakon što je otkrivena ogromna “rupa” u zaštićenoj šumi.

Neimenovana osoba slučajno je snimila dronom dramatični snimak u Nacionalnom parku Semenik-Kel Karasului, na granici sa Srbijom, na kome se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume na vrhu planine.

[adsenseyu5]

Semenik ima jednu od najvećih netaknutih šuma u Evropi i letos je uključen u Uneskovu listu Svetske kulturne baštine.

foto: YouTube printscreen

Korneliu Sturza, iz ekološke grupe GEA Nera, izjavio je da je glavni problem neuspeh nadležnog ministarstva da osmisli plan kojim bi se sprečila nelegalna seča u parku.

Tražili smo od Ministarstva za okolinu da reši ovo još pre 13 godina, kazao je Sturza.

[adsenseyu1]

Služba šumskih čuvara Timisoara je navela da ima ovlašćenje samo da popravlja štetu uzrokovanu sečom, uglavnom kroz sađenje i kultivisanje mladica, ali ne i da zaustavlja nezakonitu seču šume.

foto: YouTube printscreen

Aktivisti i rumunska opozicija mesecima traže od vlade hitnu akciju u vezi sa parkom Semenik, pozivajući se na izveštaje lokalnih šetača i stranih turista o uništavanju drveća.

Ilegalna seča šume je raširena u Rumuniji. Prošle godine bilo je 26 prijava dnevno u proseku, navodi organizacija “Grinpis Rumunija”, što je državu koštalo 10,4 miliona dolara.

Građani su veoma aktivni u prijavljivanju štete, sa čak 42 odsto udela u svim izveštajima u 2016.

Ove godine šumska služba Timisoara je zaplenila količinu ilegalno posečenog drveća ekvivalentnu 85 punih kamiona, u vrednosti od oko 252.000 dolara.

Rumunsko Ministarstvo za okolinu je u ovonedeljnom saopštenju reklo da je na Nacionalnom parku da osmisli plan i preda ga vladi na odobrenje. Ministarstvo se složilo da dodeli tim istražitelja.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs, BBC)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Dron snimio katastrofu: Otkrivena ogromna “rupa” u zaštićenoj šumi – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.