Druga kompanija u svetu u proizvodnji čelika: Kinezi kupuju Železaru Smederevo!

Ilustracija

foto: Dragana Udovičić

Ponuda kineske kompanije Hbis za privatizaciju Železare Smederevo prihvaćena je danas nakon otvaranja ponude, a cena je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona evra.

Vladina radna grupa danas je u 11 sati otvorila ponudu sa kineskim partnerom i zaključeno je da je ona u skladu sa traženim uslovima na tenderu. Podsećanja radi, na javnom pozivu je tražen partner za smederevskog giganta a početna cena je iznosila 45,7 miliona evra.

Na javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo, koji je objavljen početkom marta javila se samo kineska kompanija HBIS. Ministar privrede Željko Sertić je ranije rekao da očekuje da, ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane, bude potpisan u aprilu. On je kazao da je ponuda kineske kompanije Hbis za prodaju železare ispravna, i da minimalna cena po kojoj može biti kupljena železara ne može da bude manja od 45,7 miliona evra.

HBIS je kompanija koja je zvanično druga u svetu u proizvodnji čelika. Inače, Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuca ponuda.

Drugi je raspisan u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem. Premijer Vučić ranije je izjavio da bi, ukoliko dogovor sa kineskom HBIS grupom bude zaključen u maju, rast BDP-a Srbije u 2016. mogao zahvaljujući tome da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

U Žželezari je zaposleno oko 5.000 radnika.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Druga kompanija u svetu u proizvodnji čelika: Kinezi kupuju Železaru Smederevo!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.