Edi Rama: Ne sanjam Veliku Albaniju, već nešto mnogo veće!

Intervju

Edi Rama – foto: Tanjug/Zoran Žestić

Albanski premijer, Edi Rama, izjavio je da nikada nije sanjao o “Velikoj Albaniji”, jer ima veći san – san o “velikoj Evropi”, pod čijim bi se nebom ujedinili svi Albanci.

On je to rekao u intervjuu za portal Juronjuz objavljenom dan uoči samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji.

Rama je izrazio žaljenje zbog reakcija koje je izazvala njegova ranija izjava da bi jednog dana Kosovo i Albanija mogli da imaju zajedničkog predsednika.

– To nije trebalo da bude uznemirujuća izjava, već zamisao, u veoma posebnim okolnostima desete godišnjice nezavisnosti Kosova i tokom obraćanja kosovskom parlamentu – rekao je albanski premijer.

Prema njegovim rečima, ideja o zajedničkom predsedniku odnosi se na period za 20 godina, a kako je naveo, pre nego što je izneo tu ideju on je rekao i da bi dijalog Beograda i Prištine za 20 godina mogao biti uspešno okončan, kao i da bi i Srbi i Albanci tada mogli biti u sastavu EU.

– Dakle, mnogo je preduslova do tačke kada bi bilo moguće imati zajedničkog predsednika – objašnjava Rama, koji na pitanje da li sada žali zbog te izjave – odgovara negativno.

Kaže i da albanski ustav nalaže obavezu da se štite Albanci u svim drugim zemljama, ali smatra da Albancima “nikada nije bilo bolje nego danas tamo gde žive“.

– Tako, na Kosovu, oni sada imaju sopstvenu državu. U Makedoniji su deo istinske revolucije kad je reč o promeni stava prema albanskom jeziku i albanskom narodu. Na jugu Srbije, nadam se da će se uslovi poboljšati, takođe na osnovu činjenice da su Srbi na Kosovu tretirani veoma dobro i mnogo bolje – tvrdi Rama.

Kad je reč o Zapadnom Balkanu, kaže da je to “prostor koji neko treba da ispuni, i prostor koji pripada Evropi i Evropskoj Uniji“.

– Zato bi EU trebalo da zaista preuzme odgovornost za ovaj prostor u strateškom smislu, jer ako je prostor prazan, naravno da će biti i drugih koji će pokušati da u njega uđu i ispune ga – ističe Rama.

Godina 2025, navodi on, trebalo bi da bude godina u kojoj bi sve zemlje regiona mogle da budu spremne za članstvo u EU ako se trude i rade svoj posao.

Datum pristupanja, kaže, nije potreban Albancima kako bi se ohrabrili da sprovode sve potrebne reforme.

– Treba da otvorimo pregovore u junu. To je sve. I ne želimo više ništa. Samo da otvorimo pregovore, a to Evropu ne košta ništa, ni centa neće platiti za to. Za nas, to je pitanje života i smrti, u smislu da otvaranje pregovora znači da smo napokon u budućnosti i napokon više nismo u prošlosti – zaključuje Rama.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Edi Rama: Ne sanjam Veliku Albaniju, već nešto mnogo veće!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.