Edi Rama upozorio EU na opasnu zarazu na Balkanu

Intervju

Edi Rama – foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nacionalističke snage će ojačati na Balkanu ako Albanija i Severna Makedonija ne dobiju zeleno svetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom do jeseni, poručili su premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev za britanski Fajnenšel Tajms (FT).

Kako piše FT, premijeri dve države su upozorili ministre spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije na “moguće posledice“, a nakon odlaganja odluke o početku pregovora sa EU za jesen.

“Ne treba nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji”, izjavio je makedonski premijer Zaev, dodavši da nije važno “da li ćemo dobiti odluku o početku pregovora Evropskog saveta u junu ili oktobru”, ali, ističe, “ako je to oktobar, neka bude konačno”.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi, ako region Balkana nije u potpunosti integrisan, to moglo naštetiti EU.

Zapadni Balkan je kao organ tela koji se vuče i krvari. Nije moguće držati se ovako, može doći do zaraze što bi bilo opasno za ceo organizam“, rekao je Rama.

Fajnenšl Tajms takođe navodi da je Severna Makedonija prošle godine razrešila višedecenijski spor sa Grčkom oko ustavnog imena zemlje i da je prošlog juna, nakon što je sporazum potpisan, pre održavanja referenduma, lideri EU su obećali da će “postaviti put ka otvaranju pregovora o (makedonskom) pristupanju u junu 2019. godine“.

List navodi da Evropska komisija (EK) već 15 godina daje pozitivne preporuke o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, dok se u slučaju Albanije preporuke Komisije o pregovorima ponavljaju od 2014. godine, preneo je Tanjug.

Holandski parlament je prošle nedelje izglasao razdvajanje procesa pridruživanja Severne Makedonije i Albanije, a holandski poslanici izglasali su rezoluciju kojom zahtevaju ukidanje bezviznog režima za albanske građane za putovanja u EU.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Edi Rama upozorio EU na opasnu zarazu na Balkanu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.