Emir Kusturica: Srpska je Republika

Intervju

Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je danas Srni da će Republika Srpska 9. januara još jednom obnoviti priču da je Republika i da mora da ima svoj dan, te poručio da se ne treba obazirati na „političke odluke koje se zovu ustavnim, a koje, praktično, negiraju pravo“.

Kusturica je istakao da 9. januar – Dan Republike Srpske „mora da bude kao što je uvek i bio“.

„S obzirom na to da je praksa svetske politike danas negacija prava i pravde mislim da ta borba u slučaju Republike Srpske ostvaruje svoj puni smisao i da ćemo, kada svi dođemo tamo 9. januara, još jednom obnoviti istu priču – da je Republika Srpska Republika i da ona mora da ima svoj dan, posebno zbog toga što je ta Republika stvorena i pre nego što je krenuo rat“, naveo je Kusturica.

On je ukazao da Republika Srpska „nije ishod tog rata, nego pojava života u Republici BiH“.

„Dan Republike je Dan Republike i Republika Srpska mora da opstane zato što je pored primedbi koje su dali određeni tipovi iz Federacije, ona jedini garant, u tom delu BiH, sekularnog života“, rekao je Kusturica.

On je ocenio da je „hrišćanstvu gotovo imanentan sekularni život, za razliku od susednih religija, gde to ne postoji“.

„To uopšte nije dovođenje u pitanje druge religije, ali ono na šta smo mi navikli u prošlosti, treba da bude očuvano, i mislim da je garant tog života upravo Republika Srpska“, rekao je Kusturica.

On je ocenio da iza odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike Srpske „stoji plan koji postoji i koji se odvija po svom redu i koji je verovatno iskomuniciran između nekih velikih sila i zvaničnog predstavnika OHR-a u BiH“, da se jedna po jedna nadležnost prenese na Sarajevo i da tako „praktično dođe do gašenja“.

„Mislim da to neće uspeti, ne samo zbog toga što je neophodno da se institucije Republike Srpske očuvaju, nego zato što taj narod neće tako lako izbrisati iz pamćenja šta je zapravo druga strana i šta im nudi druga strana i ko su ljudi koji se nalaze na drugoj strani i koje su to institucije“, rekao je Kusturica.

(srna)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Emir Kusturica: Srpska je Republika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.