Evo kako da razlikujete lažne fiskalne račune od pravih!

Ilustracija

Građani sve više prijavljuju izdavanje lažnih fiskalnih računa, pa u Poreskoj upravi objašnjavaju da se ispravan od neispravnog fiskalnog isečka razlikuje po znaku ocila na donjem delu računa.

U Poreskoj upravi kažu da je fiskalni račun najlakše prepoznati po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri ocila razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, a nalazi se u donjem delu računa.

Pored toga, fiskalni isečak mora da ima jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta.

Izdavanje predračuna ili međuračuna, koji su veoma slični fiskalnim računima, kako dodaju, nije sporno, ali ukoliko prilikom plaćanja kupac ili gost dobije fiskalni isečak koji, kad plati robu ili uslugu, treba i da uzme i sačuva u krugu od 20 metara po izlasku iz objekta.

Predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, najviše su zastupljeni u ugostiteljskim objektima.

Takvo objašnjenje poreznici su ponudili, budući da se pokazalo da građani, dva meseca nakon aktiviranja “poreskog alarma”, najčešće prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa i izdavanje lažnih računa.

Na specijalnom portalu Poreske uprave www.poreskialarm.rs građani mogu da prijave uočene poreske nepravilnosti u radu poreskih obveznika.

Građanima je omogućeno da i tim putem prijave obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju odnosno sve koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati, navode u Poreskoj upravi.

(tanjug, foto: b92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo kako da razlikujete lažne fiskalne račune od pravih!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.