Evo kako je kralj Petar II Karađorđević pozvao đenerala Dražu i četnike da prekinu saradnju sa Hitlerom!

Kralj Jugoslavije

Prvi raskol srpskog kralja Petra II Karađorđevića, Vlade Jugoslavije u Londonu i četničkog komandanta Dragoljuba Mihailovića dogodio se pod pritiskom Velike Britanije, a mi vam donosimo priču o tome kako je vlada pozvala Dražu da prekine saradnju sa Hitlerom!

Na današnji dan 1943. godine Izbeglička jugoslovenska vlada u Londonu je u Drugom svetskom ratu, na insistiranje britanske vlade, zatražila od Draže Mihailovića da prekine sve kontakte sa okupatorima i uspostavi odnose sa partizanskim pokretom.

Zbog sve većeg pritiska Londona, konkretno Vinstona Čerčila Izbeglička jugoslovenska vlada je u rano jutro tog 11. maja pre 72. godine preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

[adsenseyu4]

12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

Partizanska vojska pod komandom Josipa Broza Tita odmah je velikodušno priznata od strane Velike Britanije, SSSR-a i SAD, čime je kralj “okrenuo leđa” Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Prema tvrdnjama mnogih svremenih istoričara kralj Petar II Karađorđević bio je primoran da održi ovakav govor, jer ga je navodno lično tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil držao zatvorenog u podrumu sve dok nije pristao da podrži Tita.

Odmah posle ovog obraćanja kralja Petra II oglasio se i general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović koji je tada rekao:

– Najteži udarac zadao nam je kralj čijim smo se imenom zaklinjali, Bog i narod neka mu sude.

(Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Evo kako je kralj Petar II Karađorđević pozvao đenerala Dražu i četnike da prekinu saradnju sa Hitlerom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.