Fakultet tehničkih nauka ukida seminarske radove zbog sve češćeg plagiranja i kupovine!

Plagijati

Na Fakultetu tehničkih nauka ukidaju seminarske radove zbog sve češćeg plagiranja i kupovine. Inicijativa je krenula od Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment gde ima najviše prepisivanja i kupovine radova na FTN. Studenti prve i druge godine ovog departmana prvi će osetiti ovu novu odluku.

– Ne odustajemo od istraživačkog rada studenata ali odustajemo od toga da seminarski rad donosi ocenu.Naglasak je na ulozi studenta, ali ne tako da napiše rad, preda i dobije ocenu. To odlazi u istoriju. Nego student preda rad, koriguje i posle ga odbrani pred mentorom – kaže Bojan Lalić Direktor Departmanaza industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Na kraju, tako odbranjen rad može maksimalno u jednoj petini učestvovati u ukupnoj oceni na ispitu. Lalić dodaje da studenti prvih godina dobijaju opšta znanja pa je njima najlakše preko interneta doći do već gotovih radova, dok će Departman ukinuti i grupne radove. Njih će naslediti projektni zadaci, koje će biti branjeni individualno.

Lalić kaže da bi ovim putem mogli krenuti i ostali departmani FTN, a da li će se na isti korak odlučiti i drugi fakulteti, ostaje da se vidi.

– Stvoreno je pravo crno tržište kupovine radova. Iz roka u rok imamo sve više primedbi drugih studenata, sad ih je već skoro trećina, koji se žale kako njihove kolege varaju, prepisuju, kupuju radove ili polažu na bubice – nastavlja on.

Darko Čuturić, predsednik Studentskog parlamenta FTN kaže da sem ometača pomoću kojih se trude da doksoče studentima koji polažu ispite preko bubica, ova nova odluka je još jedan metod da se varanje svede na minimum.

Po podacima dobijenim iz iskustva profesora, oko 10 do 20 odsto studenata na Univerzitetu u Novom Sadu vara na ispitima ili predaje lažne radove. U ovom razvijenom nelegalnom biznisu, cene seminarskih radova se kreću od 10 do 20 evra, dok diplomski i master radovi dođu i više od  200 evra.

Rektorat Novosadskog univerziteta planira već dve godine da kupi softver za otkrivanje plagijata, ali zbog nezainteresovanosti fakulteta na njega se još čeka.

Kako objašnjava Zita Bošnjak, prorektorka za nastavu, fakulteti su prvo bili zainteresovani, ali kada je dogovor trebalo da se sklopi i program plati, polako su odustajali.

(Skandalozno.rs, 24sata.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Fakultet tehničkih nauka ukida seminarske radove zbog sve češćeg plagiranja i kupovine!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.