Gde je (NE)BEZBEDNO: Ovo je MAPA stradanja u saobraćaju po opštinama u Srbiji

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Kao crna tačka na putevima u Srbiji ovih dana se deklarisao Vrčin, na čijem putu su se kod bivše naplatne rampe Bubanj potok za samo tri dana dogodilo tri, veoma teške saobraćajne nesreće.

Takvih tačaka, u kojima se redovno strada u vožnji, u Srbiji nije malo. Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine istražuje rizike stradanja u saobraćaju po opštinama i policijskim upravama Srbije na osnovu saobraćajnih nezgoda i posledica koje su se u njima dogodile. Na osnovu toga prave se mape na kojima se vidi u kojim opštinama postoji najveći, a u kojima najmanji rizik od stradanja u saobraćajnim nesrećama.

Poslednja mapa urađena je na osnovu podataka iz 2016. godine i na njoj se izdvojilo 10 opština sa najvećim rizikom.

[adsenseyu5]

U Agenciji za bezbednost saobraćaja navode za Telegraf.rs  kojim su to opštine:

– Na osnovu podataka u 2016. godini, lokalne samouprave sa najvećim javnim ponderisanim rizikom stradanja su Bela Palanka, Dimitrovgrad, Čajetina, Veliko Gradište, Aleksinac, Boljevac, Savski Venac, Mionica, Lajkovac i Arilje.

foto: Agencija za bezbednost saobraćaja

Na drugoj strani su one u kojima su rizici minimalni.

–  Lokalne samouprave sa najmanjim (najboljim) ponderisanim javnim rizikom stradanja su Crna Trava, Babušnica, Mali Zvornik, Bosilegrad, Medveđa, Trgovište, Plandište, Bojnik, Despotovac i Sokobanja – navode za naš portal u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

[adsenseyu1]

Rizici se računaju na osnovu broja nastradalih osoba u saobraćajkama sa ciljem dobijanja pouzdanih rezultata i tačnijeg poređenja. Te izračunate vrednosti Agencija predstavlja na mapama.

– Javni rizik se može računati kao broj nastradalih osoba na 100.000 stanovnika. Pod nastradale se podrazumevaju sve poginule, teško i lako povređene osobe na teritoriji određene lokalne samouprave. Imajući u vidu da jedna poginula ili teško povređena osoba predstavlja značajno veću posledicu nego jedno lako povređeno lice, onda se vrši ponderisanje broja nastradalih lica, sa ciljem da se dobije pouzdaniji pokazatelj za poređenje.

– Ponderisanje se vrši na način da jedna poginula osoba važi kao 90 lako povređenih lica, a jedna teška povređena osoba vredi kao 13 lako povređenih lica. Praktično se sve svodi na broj lako povređenih lica. Koeficijenti su utvrđeni u različitim međunarodnim istraživanjima. Kada se javni rizik računa na osnovu ponderisanog broja nastradalih osoba, kao što smo opisali, dobija se javni ponderisani rizik stradanja.

Inače, prošle godine na putevima u Srbiji dogodilo se 35.971 saobraćajna nezgoda. U njima je život izgubilo 607 osoba, a povređeno 20.641.

[adsenseyu5]

Tabela:

Godina     Broj saobraćajki      Poginuli       Povređeni

2012         37.614                          688             18.435

2013         37.162                          650             18.475

2014         35.013                          536             17.995

2015         34.171                           599             19.350

2016        35.971                           607             20.641

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Gde je (NE)BEZBEDNO: Ovo je MAPA stradanja u saobraćaju po opštinama u Srbiji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.